Zastupitelé Budějovic vymazali historii rozdílem jednoho hlasu

15. 5. 2017

Pondělní zastupitelstvo města České Budějovice (15. května) těsnou většinou bez skrupulí přepsalo dějiny města. Pro odebrání čestných občanství Josifu Stalinovi a Klementu Gottwaldovi se vyslovilo 23 z 39 přítomných. Hlasování předcházela několik desítek minut dlouhá diskuse. Komunisté před hlasováním opustili zasedací místnost.

Proč? Na to jsme se zeptali předsedy MěV KSČM České Budějovice Ivana Nadberežného: "Důvod byl jediný. Odmítáme se zúčastňovat účelového přepisování historie. To, co nám předkládá například pan Bouzek (TOP 09) je snůška polopravd a nepodložených faktů. Pravdat je jen jedna, a to neodiskutovatelná. Bylo to všelidové rozhodnutí. Neměli bychom zapomínat na to, že  Gottwald i Stalin získali čestné občanství města v roce 1945. Tedy ihned po válce, kdy byli všichni pro a uznávali jejich roli při vítězství nad fašismem. Všichni lidé, tedy nejen komunisté..."

Jak dodal Nadberežný, podobné tendence zkreslovat a vymazávat historii budějovičtí komunisté zásadně odmítají. "Prošlo to sice i bez nás, ale jak se ukázalo, názor těsné většiny jednoho hlasu zdaleka není názorem celého politického spektra", uvedl na závěr. 

Pro odebrání občanství hlasovali zastupitelé hnutí ANO a Občané pro Budějovice. Další politické subjekty v tomto směru nebyly jednotné. Většina zastupitelů ČSSD i ODS buď nehlasovala, nebo se zdržela hlasování.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní