Tradiční Vratimovský seminář zahájen

14. 5. 2017

Byl zahájen tradiční Vratimovský seminář za účasti JUDr. Vojtěcha Filipa, předsedy ÚV KSČM a místopředsedy PS PČR. Dále přednesou své příspěvky Prof. ing. Petr Staněk, CSc., člen akademie věd SR, Jan Kavan, bývalý ministr. zahraničních věcí, bývalý předseda VS OSN a zakladatel SPaS. Dále Jeronímo Carvalho de Souza, gen. tajemník Komunistické strany Portugalska, nejsilnější KS v zápasní část Evropy a Ing. Kateřina Konečná, poslankyně EP, která se na pořádání semináře významně podílí.

Řekli o semináři:

Jsem velmi rád, že jsem tam byl a nenechal se zmanipulovat antipropagandou. Vynikající vystoupení a poté diskuze Vojtěcha Filipa, velmi mile jsem byl překvapený referátem i odpověďmi na otázky Janem Kavanem. Vystoupení prof. Staňka nemělo opět chybu a oproti tradičním rozborům ekonomických letos pojal přednášku o dopadech 4. průmyslové revoluce a přípravě na pátou. Obrovský přehled v oborech kybernetiky, životního prostředí, robotiky, automatizace, lidství a sociálních vztahů. A jako vždy hodinu bez papíru. Nejen přednáška, ale i odpovědi na otázku perfektní, vtipné a pohotové. Referát předsedy KS Portugalska byl velmi poučný a poutavý. Pro naši stranu zvlášť. Poslouchal jsem s velkým zájmem a bylo mi líto, že někde to jde a u nás se bojuje o to, kdo má lepší bábovičku. A nedělají to o nic odlišněji, než je oficiální linka předsedy ÚV KSČM a jeho opravdových spolupracovníků. Hovořil o spolupráci levice, boji proti ultrapravici, o tom, co je to třídní boj v dnešních podmínkách, proč se k nim hlásí jen letos 2000 nových členů mladších 40 let, o výborném postavení komunistů v samosprávách v oblasti hlavního města Lisabonu (kéž by se i Praha dostala z preferenčního čísla pod 5 %) i o práci poslanců v zákonodárném sboru. Že úloha komunistických stran je naslouchat lidem a dávat jim naději a ne se vnitřně hádat, kdo je lepší komunista. A referát Katky Konečné se musí slyšet. Tak propracovaný pohled na dnešní levici v Evropě - nejednotnou, nespolupracující a tím slabou jsem ještě neslyšel. A z pohledu komunistky. Ne nezávisle levicového. Ani od profesorů, kterých si velmi vážím a rád čtu jejich stati a bez kterých, podle tebe nemá cenu na seminář jezdit. Myslím si, že i jinak než tradičně pojaté hodnocení současné doby a zejména cesta komunistické strany a levice vůbec z tohoto společenského marasmu a zajištění jejího odpovídajícího postavení v rámci politického systému demokratické společnosti byl výstup ze semináře. Po dlouhé době. Vždy se především konstatovalo co je a kam to půjde. Ale nám přece jde o to pochopit jakou formou a jakými prostředky dál. Nejen pohled na stav a co na to my, především však jak na to my.

Vynikající seminář. Už se těším na další. Trochu expresivní, ale velmi výstižná slova Katky Konečné v odpovědích na otázky: jsou před námi volby, je třeba jednotný tah na branku a ne aby si kluci poměřovali, kdo má většího ..... a tím škodili nám všem. Sál nebyl narvaný po střechu, ale velmi slušně obsazený a pohodlně se sedělo. Chyběli většinou Ti, co chtějí slyšet a mudrovat, jak to zavinili Ti jiní a na koho všechno svést, ale neochotni se zamyslet, co jsme si zavinili sami především pasivitou od sebe samého a jak pomůžu já, jak pomůžeme všichni Také v něm nebyl nikdo, kdo by si to chtěl poměřovat. Seminář se velmi líbil delegaci KSS z našeho družebního Prešovského kraje. Trochu dlouhé, ale musel jsem reagovat.

Autor: 
Josef Nekl
Zdroj: 
fb