KSČM: Je načase vyslovit vládě nedůvěru

13. 5. 2017

KSČM - Komunistická strana Čech a Moravy·12. květen 2017

Tato vláda už pro naše občany nic dobrého nevykoná. Rozpory mezi koaličními stranami blokují i schválení zákonů, jejichž návrhy Poslanecká sněmovna PČR obdržela či dokonce začala projednávat. KSČM na to upozorňuje už od ledna. Náš návrh sněmovnu rozpustit a vypsat předčasné volby však potřebnou ústavní většinu nenašel. Přilnavost k vládním funkcím má, jak se teď ukazuje v celé nahotě, pro mnohé větší váhu než zájmy vlastní země.

Pramálo společného s nimi mají i otázky, v nichž si koaliční partneři vjíždí do vlasů. Nic na tom nezměnila ani schůze Poslanecké sněmovny PČR tuto středu. Vládní krizi nejenže nevyřešila, ale naopak ještě prohloubila a vyhrotila. Právě to výslovně konstatuje i vlastní usnesení PS PČR. Situace je neúnosná. Občany České republiky mění v rukojmí skandálních střetů, poškozujících i pověst země v zahraničí.

KSČM proto předkládá řešení, prosaditelné z vůle prosté, nikoli ústavní, většiny zákonodárců. Obracíme se na všechny parlamentní strany a hnutí s návrhem hlasovat o vyslovení nedůvěry nynější vládě. Takovou nabídku odmítne jen ten, kdo s umělým protahováním neřešitelné vládní krize spojuje cíle, které jsou se zájmy občanů a celé země neslučitelné.

Autor: 
Stanovisko VV ÚV KSČM