Zeman v Číně. Podpořil projekt Hedvábné stezky

12. 5. 2017

Prezident Miloš Zeman se v pátek v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Při setkání řekl, že do Číny přijel proto, aby podpořil projekt novodobé Hedvábné stezky, která má posílit obchodní vztahy Číny s Evropou. Uvedl také, že by byl rád, aby jedna z větví této stezky vedla přes Českou republiku.

»Smyslem našeho i dalších setkání je pomoci tento projekt realizovat. Z tohoto důvodu jsme s sebou přivezli 38 naprosto konkrétních projektů, protože nemám rád politické fráze. »Z těchto 38 projektů bude 22 podepsáno dnes nebo zítra a zbývajících 16 na česko-čínském investičním fóru v červenci tohoto roku,« prohlásil v pátek prezident ČR. »Pan prezident zdůraznil, že Česká republika má zájem být součástí Nové hedvábné stezky. Zmínil i projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe,« uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s poukazem na ambiciózní plán možného propojení zmíněné trojice řek, jehož je Zeman velkým zastáncem. »Pan prezident na jednání otevřel i téma protiteroristické rezoluce Rady bezpečnosti OSN. O rezoluci bude jednat také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem,« sdělil Ovčáček po jednání obou státníků. Čínský prezident ocenil, že Zeman je jediným zástupcem Evropské unie na summitu k Nové hedvábné stezce na tak vysoké úrovni. Zeman bude na setkání jediným prezidentem země EU, několik států vyslalo předsedy svých vlád.

Prezident ČR, který v pátek zahájil šestidenní návštěvu Číny, při setkání věnoval Si Ťin-pchingovi český překlad knihy čínské hlavy státu, k níž český prezident napsal předmluvu. Svému protějšku také řekl, uvedla ČTK, že pilně zalévá strom, který loni symbolicky zasadili v Lánech při návštěvě Si Ťin-pchinga v České republice, sedí v křesle od něj a kouří jeho cigarety. Nepije prý ale čínskou pálenku mao-tchaj, protože mu nechutná.

Podepsány první dohody

Po jednání národních delegací se oba prezidenti zúčastnili podpisu tří dohod o spolupráci v ekonomické či ve zdravotní oblasti. Dvě podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), jedna z nich se týkala spolupráce malých a středních podniků, zástupci ministerstev zdravotnictví pak podepsali akční plán na léta 2017 až 2019. Zeman je výrazným příznivcem rozšíření obchodu s Čínou. Poukazuje na to, že s Čínou uzavírá obchod řada zemí Evropské unie. Při návštěvě Si Ťin-pchinga v ČR byly oznámeny čínské investice do roku 2020 ve výši 294 miliard korun. V delegaci, která Zemana doprovází, je např. i ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO). Ministerstva vnitra, zahraničí nebo zdravotnictví zastupují náměstci. V delegaci je také guvernér České národní banky Jiří Rusnok, Zemanův šéfporadce Martin Nejedlý a nejbohatší Čech Petr Kellner.

Autor: 
ava
Zdroj: 
ihalo.cz