Babišovo velmi uvěřitelné odcházení

12. 5. 2017

Poslední dny a týdny řádně rozčeřily hladinu české politické scény. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nejprve oznámil, že podá demisi své vlády. Bál se totiž z vlády odvolat ministra financí Andreje Babiše. Měl za to, že by se šéf hnutí ANO stal mučedníkem. Následně kvůli nedorozumění a škodolibosti prezidenta Miloše Zemana jsme se na Hradě dočkali trapného odcházení-neodcházení premiéra Sobotky a jeho kabinetu. Domnívám se, že prezident mohl potlačit svoji až chorobnou zášť vůči Bohuslavu Sobotkovi a odpustit si jeho ponížení v přímém přenosu. Nyní se karty obrátily. Sobotka, jenž Zemanovo extempore na Hradě ustál, zmobilizoval veškeré síly a rozhodl se jít do zcela otevřeného souboje s prezidentem. Demisi vlády stáhnul, a chce odvolat Babiše. Nemá už co ztratit. Naopak, lidé mají rádi odvážné politiky a premiér nyní ukazuje, že není tak nerozhodný a bázlivý.

Mohli jsme si tuto trapnost odpustit. Stačilo, aby premiér Sobotka bez oklik navrhnul prezidentu republiky odvolání vicepremiéra a ministra financí Babiše, neboť jsou zde vážná podezření, že nepodnikal podle platných zákonů. Zeman jej mohl bez větších odkladů dle Ústavy odvolat. Stalo se tak již v sedmi případech, kdy premiér Sobotka nechal odvolat některého ze svých ministrů. Nynější vzkazy z Hradu, že prozatím prezident ministra neodvolá, neboť by to bylo porušením koaliční smlouvy, jsou více než trapné. Koaliční smlouva přece nepodléhá Ústavě České republiky! Navíc neochota Babiše stůj co stůj opustit funkci, mu na popularitě nepřidá. Pokud je pan vicepremiér opravdu nevinen, jak se zuřivě zaklíná, mohl v neděli přijít do diskusního pořadu k Václavu Moravcovi. Na návštěvě zde bylo pět předsedů významných politických stran. Tam si mohl přinést vytištěné všechny své oblíbené barevné grafy a tabulky, které by koaličním partnerům a divákům ukázal. Místo Andreje Babiše však zůstalo prázdné.

Jako by toho pro Babiše v těchto politicky neklidných dnech nebylo málo, objevily se tři nahrávky, v nichž rozmlouvá s dnes již odvolaným redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Ukazuje to, že vicepremiér opakovaně lhal, když tvrdil, že neovlivňuje média z vydavatelství Mafra, které patří do jeho koncernu Agrofert. Ten v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. Pokud je třetí nahrávka, na které si šéf ANO pročítá živý spis ke kauze Beretta, pravdivá, pak zřejmě spáchal trestný čin. Tady už končí veškerá legrace. Nahrávka dokazuje, že novináři Babišovi sloužili k získávání opravdu citlivých informací. Když se podíváme, co v posledních dvou letech tiskly Lidové noviny a MF Dnes, pak nás musí jímat hrůza. Například nedávné útoky na policejního prezidenta a policii ze strany Babišových novinářů.

Osobně si nedovedu představit, že by kupříkladu v Německu či Rakousku byl takto vysoce postavený politik podezřelý ze zmiňovaných nepravostí, a přitom zůstal ve své funkci. Chci uvěřit, že lidé konečně prohlédnou Babišovy politické ambice a celé jeho působení ve vrcholných funkcích. Andrej Babiš, dosud nejpopulárnější politik a miliardář, si z nás všech dělá legraci – z občanů, koaličních partnerů, prezidenta, ale i zákonů České republiky. Je na nás, abychom ve sněmovních volbách (ať už budou v létě či na podzim) dokázali hnutí ANO (jež je navýsost spojené s Babišem) vystavit červenou kartu.

Radek Nejezchleb
ihalo.cz