72 let uctívají památku RUDOARMĚJCŮ ve Vranově u Dražíče

9. 5. 2017

Každoročně, a tak tomu bylo i letos 8. května 2017, si občané Dražíče a širokého okolí uctili památku rudoarmějců.

Našim osvoboditelům RUDOARMĚJCŮM věnuje obec Dražíč“. Tento nápis je vytesán do pamětní desky společného pohřebiště 150 – 160 rudoarmějců ve Vranově u Dražíče.

V krásném prostřední na okraji Vranova zahájil pietní akt Miroslav Jaroš a předal slovo Bohuslavu Mrázkovi, předsedovi OV KSČM České Budějovice. Ten připomněl mimo jiné historický význam obětí vojáků Rudé armády, náš závazek a morální povinnost na tyto oběti nezapomínat. Po skončení projevu poděkoval jménem svým a hlavně jménem místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR Vojtěcha Filipa Vlastě Horažďovské za výrazný podíl, přístup a za péči o celý památník. Při přebírání děkovného dopisu zazněl neformální potlesk přítomných.

Poté jednotlivé delegace občanů položily k památníku 150 – 160 padlých a k soše Rudoarmějce se stojícím dítětem věnce a květiny. Nechyběly delegace OV KSČM Českých Budějovic, OV KSČM Písku, základní organizace KSČM Týna nad Vltavou, Bechyně a památku padlých uctili také vltavotýnští rybáři.

Ve druhé části pietního aktu přítomní uctili hrob neznámého sovětského vojáka. Původní dřevěný náhrobek byl před 50. výročím osvobození v roce 1995 nahrazen kamenným s pamětní deskou. Pro vranovské občany není ovšem jeho jméno neznámé. Je to pro ně „náš Váňa - Váňuška“. Byl ubytován v domku u rodiny, která o něho pečovala, Jeho hrob je na dohled od jeho posledního „bydliště“. S projevem vystoupil František Žák, člen výboru ZO KSČM Týn nad Vltavou.

Uznání a poděkování občanů bylo adresováno také přímé účastnici bojů, několikrát vyznamenané paní Švorcové. Nezapomněla a uctila padlé RUDOARMĚJCE věncem a kyticí na obou pietních místech.

Při ukončení vzpomínkové a pietní akce bylo vřelé poděkování adresováno paní starostce obce Aleně Dědičové, zastupitelům a všem občanům obce Dražíč za vzornou péči o pietní místo. 

Fotogalerie

Autor: 
jk
Zdroj: 
foto: jk