Mocichtivost a ostrouhaná mrkvička

20. 4. 2017

Při jednání finančního výboru v Písku v úterý 18. dubna 2017 došlo ke kuriozitě, kterou snad město ani kraj nepamatuje. K údivu ostatních se jeden z členů, zřejmě navedený, předneseným návrhem pokusil zneužít jednání ve prospěch těch, kteří v krajském zastupitelstvu a médiích předvedli mocichtivost, ale ostrouhali mrkvičku. Bez předložených důkazů a znalosti souvislostí navrhl odsoudit krajská pravidla finančních odměn členů správních a dozorčích orgánů jihočeských nemocnic.

Vše za situace kdy z médií obecně víme, že v krajském zastupitelstvu probíhají intenzivní jednání, dochází k přeskupování politických sil a zřejmě dojde ke změně složení vládnoucí koalice. Pro náš případ je však důležité, že již byly zadány finanční kontroly a audity. K úpravě pravidel finančních odměn členů představenstev jihočeských nemocnic je všeobecný souhlas a dojde k nim i bez neodůvodněného vměšování cizích nepovolaných subjektů.

Přednesený návrh hodnotím jako pokus o zneužití finančního výboru pro politické cíle, ve prospěch iniciátorů krize krajského zastupitelstva, za které považuji ANO a ODS. Na jednání nedostal podporu a byl důrazným protinávrhem jiného člena bez hlasování odmítnut.

Poznámka: Redakci jsou jména autorů návrhu i protinávrhu známé.

+ foto radnice: jk
Vlastní