Vliv KSČM v Jihočeském kraji posiluje

14. 4. 2017

V Jihočeském kraji je nakročeno k vytvoření nové krajské koalice ČSSD, KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY a JIHOČEŠI 2012.

Především  předsedkyně jihočeské organizace ANO Radka Maxová a předseda jihočeské ODS  Martin Kuba špatně vyhodnotili jistý názorový posun v jihočeských politických vztazích a sami se trefili do nohy. To mimo jiné znamená, že hlavně hnutí ANO ztrácí na síle, není všemocné a její koaliční potenciál se zmenšuje. Proti vyhrocené mocichtivosti jejich představitelů se postavila reálná politická síla.

Pokud se přes velikonoční svátky nic mimořádného nestane, v úterý 18. dubna 2017 bude novými koaličními stranami podepsáno v budově krajského úřadu společné prohlášení deklarující vůli o budoucí politické spolupráci při správě Jihočeského kraje. Fungování dvaceti osmi členné koalice z 55 členného zastupitelstva bude ovšem velmi rizikové a toho si musí být koaliční partneři vědomi.

Co to znamená?

V každém případě posílení místa, úlohy a významu KSČM a jejich zvolených zastupitelů. Na nich bude, zdá se, záviset stabilita připravované koalice a je úplně jedno, zda budou, či nebudou, formálně členy nového koaličního uskupení.

Autor: 
jk
Zdroj: 
vlastní