Lidovci rozjeli hru vabank a těžko z ní mohou couvnout. KSČM druhá

5. 2. 2017

O co jde?

Nejpravděpodobnější výsledek voleb lze charakterizovat takto:

1. Vyhraje Babiš s velkou převahou (na 30 % bez přepočtu).

2. Na druhém místě sice sterilní, ale stabilní KSČM - ne mnoho nad 10 %.

3. Na třetím místě s mírnými rozdíly (6-8 %) ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Okamura (se Zemanovci?).i

4. Tučný zbytek, cca 15 % se přerozdělí.

Pak?

Babiš uzavře koalici s KDU-ČSL, ale ústavní zákony bude prosazovat s KSČM.

Lidovci nechtějí vládnout proti ústavní většině a tak spolu se STAN chtějí vytvořit odvážnou 10% koalici, resp. nechtějí "protivládní" ústavní většinu připustit a dokonce jsou ochotni hazardovat. 

To považuji za první PŘEDVOLEBNÍ TURBULENCI. Jejich existenci jsem předpověděl shodou okolností několik hodin před tím, než k této pikantnosti (ze které budou lidovci obtížně couvat) došlo, viz: 

"stávající politické subjekty nevyužijí to, co se jim nabízí (to, že skutečné reformy, které by řešily současné problémy s minimálními riziky a dopady na lidi, lze odstartovat prakticky okamžitě). Jejich reprezentace jsou jednak nekvalifikované a jednak příliš zahleděny do sebe, především si však zvykly považovat za normální to, co normální není. Pak ovšem tyto strany, resp. jejich reprezentace, budou velmi překvapeny turbulencemi, které je čekají jak před volbami, tak i po volbách."

A v tom je právě problém statečného gesta KDU-ČSL. Jde do velké nejistoty, protože předvolební turbulence, k nimž tímto dalo KDU-ČSL podnět, budou hodně velké.

Bude to velmi zajímavá podívaná.

Pozvánka: Panelová diskuse o dění před říjnovými volbami a „Jak dopadnou volby v říjnu 2017“ se uskuteční dne 15. února 2017 podrobnosti zde:

Autor: 
Radim Valenčík, TOP komentátor, foto: fc
Zdroj: 
Top Týdeník Občanské právo