Pavel Kováčik: Kam kráčí naše politická scéna

25. 1. 2017

Jedno staré přísloví říká „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. A toto by se v mnoha případech dalo aplikovat na dnešním vedení našeho státu. S blížícími se volbami se primárně vláda věnuje vlastním koaličním sporům a na řešení skutečných problémů jí zbývá dost málo času. Dá se očekávat předvolební rétorika, což v posledních týdnech slýcháme od sociální demokracie, která začala prosazovat progresivní zdanění, sektorovou a bankovní daň, sliby důchodcům, kterými neurazíš, a neotřelé nápady v bytové politice.

Koaliční strany si takto zahrávají s lidmi, přestože vědí, že vzhledem k legislativním procesům nebudou tyto sliby realizovány. Jde vlastně opět o pozlátka. Stejně jako tomu bylo s církevními restitucemi.

Nutno konstatovat, že velká část nyní zveřejňovaných návrhů sociální demokracií byla předložena našimi poslanci již dříve, a kdyby existovala reálná vůle po těchto změnách, mohly už dávno platit. A závěrečné konstatování? Jak je již pravidlem, sociální demokracie vykrádá naše návrhy. KSČM nikdy neuhne ze své cesty a bude i nadále prosazovat dostupné bydlení pro každého občana, dostatek pracovních příležitostí, bezplatnou zdravotní péči a školství, důstojné zajištění života seniorů a hendikepovaných.

Rozhodně si nepřejeme, aby o nás bez nás rozhodovalo pár vyvolených kumulující ve svých rukou obrovský majetek. V poslední době znovu rezonuje u některých skupin politiků antikomunismus. Je ve většině případů doménou těch, kteří nejsou schopni předložit reálný vlastní program ku prospěchu občanů, a tak zneužívají, co se dá. KSČM je příznivcem politiky prospěšné lidem. Tudíž vždy budeme v Parlamentu ČR jednoznačně hlasovat pro takové návrhy, které posunou naši společnost a zajistí občanům důstojný život.

Zásadně nechceme budovat jakkoliv nesmiřitelné bloky, neboť vzájemné ataky jen znesnadňují možnost dohod, které mohou vést ke společnému úsilí o prosperitu naší země. Schopnost uznat a respektovat i názor politického rivala, pokud se jedná o prospěšnou iniciativu, by měla být jednou ze zásadních vlastností politika. Vznikají nové strany i politická hnutí a hledat koncensus bude stále složitější. Proto by měla mít politika zásadní cíl. Pracovat ve prospěch občanů naší republiky.

Autor: 
Pavel Kováčik (vítr)
Zdroj: 
FB P. Kováčika