Jakeš – plánovali jsme změny. Dolejš - rok 1989 zastihl levici v trenkách

10. 1. 2017

Svůj byt na Hanspaulce vyměnil bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš (94) za byt v Dejvicích, píše knihy a vzpomíná. Dokonce ho před nedávnem oslovil ruský server Gazeta.ru a udělal s ním rozhovor, posléze převzatý Parlamentními listy. Odkaz na něj se objevil i zde, na jihočeských webových stránkách.Bez komentáře, a to není z mnoha hledisek příliš dobré...

Proto bychom měli věnovat pozornost také tomu, jaký je současný pohled KSČM a jejího vedení nejen na poskytnutý rozhovor, ale také na Jakešovu dobu, a také na tzv. sametovou revoluci.

„Devět měsíců před parlametními volbami jsou samozřejmě hlavní volební témata, ale M. Jakeš má právo na svůj pohled zpět. Platí přitom, že KSČM od svého vzniku chápala, že příčiny stagnace a krachu minulého režimu byly systémové a že nelze svádět rok 1989 na zrádce a pučisty. Perestrojka v tomto ohledu nebyla zbytečná, ale spíš opožděná a nedomyšlená,“ uvádí na svém FB místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Milouš Jakeš v rozhovoru například vyjmenovává opatření, kterými chtěl ÚV KSČ změnit poměry ve straně a také společnosti. Tím zlomovým mometem měl být sjezd KSČ v roce 1990. Jenže přišel, jak uvádí Jakeš, převrat.

„Hlavní změna byla, že nikdo z funkcionářů nemohl zaujímat svou funkci déle než na dvě období. A hlasování mělo být tajným. Z nové ústavy jsme odstranili vedoucí roli strany a marxismus-leninismus jako ideologický základ. Chtěli jsme vytvořit plán na nadcházející pětiletku. Svoji perestrojku jsme dělali po svém, ale nechodili jsme po ulicích, nedělali jsme žádné masové akce, neprovokovali jsme. Bylo třeba lidi přesvědčit o tom, že perestrojka byla skutečně nutná,“ tvrdí v rozhovoru k plánovaným novým směrům politiky KSČ a údajným slibům Jakeš.

„O sliby vůbec nešlo, po válce se také ledacos slibovalo - myslím, že větší problém je v těch kteří ten minulý režim dovedli tam, kde skončil a dnes mají tendenci zapomínat - neschopnost prosadit potřebné změny stála v základech toho krachu. A tak rok 1989 zastihl levici v trenkách...to nejde hodit jen na přestavbu a vnitrostranické boje,“ konstatuje na svém FB Jiří Dolejš.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní, FB