Evropo – kudy a jak?

9. 1. 2017

V pátek 16. prosince se v Berlíně konalo ženské shromáždění „ Budování ženských aliancí“. 73 žen a 4 muži ( většinou v roli překladatelů) se sešlo k debatě nad návrhem nového projektu, který měl být představen na 5. sjezdu Strany evropské levice. Projekt pod názvem    „ feministickým karavanem po Evropě“ vznikl na podporu ženských práv, na podporu levicové politiky, na podporu hlubšího porozumění, ale i na začátek volební kampaně v roce 2019. Tři karavany jsou tři nosná témata : Militarizace, rodinná politika a ženská práce. Ženy z různých zemí společně vytvoří karavany a projedou Evropou, setkají se s představiteli jednotlivých států. Hlavní myšlenkou je feministická kritika neoliberální politiky úspornosti. Výsledkem by mělo být  odhalení a pojmenování problémů politiky pro ženy, jejich zevšeobecnění, otevření a populizování cesty k překonání a zlepšení.

V rozsáhlé a bouřlivé diskusi ženy daly jasně najevo, že o svá práva chtějí bojovat, že chtějí hledat cestu, jak překonat krizi levicové politiky v Evropě. V Evropě se rozumí v Evropské unii, ta vytváří nerovné podmínky svou politikou. Většina diskutujících vyzývala k mobilizaci lidí, k mobilizaci vlád.  U nás v České republice máme štěstí, že mnohé otázky se nás netýkají. Víme, že politika naší vlády sice není nastavena na dodržování ženských práv, přesto my, ženy , svojí prací dokazujeme, že je nutné s námi počítat všude – v politice, v kultuře, v sociálních oblastech, ale i v běžném životě, že se budeme i nadále snažit o srovnání mezd, starobních důchodů, zvýšení minimální mzdy apod.

Končí rok 2016, rok 2017 stojí připraven za branami Silvestrovských oslav. Jednání v Berlíně svými otázkami: Evropo – kudy a jak?  Evropo- co vlastně chceš? Je na tvoje přání vhodná doba? A mnoho dalších, mě připomenula odkaz Julia Fučíka: „ Lidé bděte“.  Za ženy doplňuji: bděme a udělejme všechno pro zlepšení života v Evropě co nejdříve.

Fotogalerie

Autor: 
Alena Nohavová, poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, Květa Šlahúnková, předsedkyně RR LKŽ
Zdroj: 
Haló noviny 29.12.2016