K VĚCI: Hlídací šakalové naší demokracie zavile vyjí

9. 1. 2017

Jako by nebylo dost důležitějších témat. Televize, noviny, sociální sítě, to vše je v posledních dnech plné diskuse o černochovi z letáku Lidlu. Ve svém okolí neznám nikoho, kdo by tuto kauzu neodsuzoval, nebo si z ní v lepším případě nedělal legraci. O něčem však vypovídá. Nemyslím si, že zrovna o rasismu Čechů, jak se snaží podsouvat a konstruovat naše i některá zahraniční média. Je to o stavu české žurnalistiky.

Ale k věci: „LIDL má prostě letáky hromadně vyrábněné (nebudou tiskonout extra pro ČR) - a jinde v Evropě prostě černoši žijí hojněji. A Čechářkové z toho udělali zcela zbytečně téma“, uvedl ke kauze místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Dovolím si s ním nesouhlasit. Ne Čecháčkové, ale média z toho udělala téma. Chytila se prvotního názoru jisté paní a jako lákavé téma ho podsunula veřejnosti. A rozpoutala se hysterie Dáte-li si do vyhledávače heslo „Lidl černoch“, vypadnou vám desítky článků médií a webů nejrůznějšího zaměření a nejrůznějších vydavatelů a majitelů.

Proč? Inu, je to stejně lákavé a čtenářsky „vděčné“ téma jako sex, násilí a krev. Obzvlášť v souvislosti s imigrací a jinou barvou pleti. Většina normálních lidí na černochovi z letáku problém nevidí. Jen média neustálým rozviřováním této kauzy zcela určitě nedělají dobrou službu pro obraz české veřejnosti nejen v zahraničí. Holt, šakalové se pasou na zdechlinách morálních mrtvol.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní