USA vypověděly 35 ruských diplomatů, odveta za údajné hackerské útoky

29. 12. 2016

Spojené státy ve čtvrtek29. prosince vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště. Informovaly o tom světové tiskové agentury, podle nichž jde o odvetu za hackerské útoky proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Prezident Barack Obama rovněž vyhlásil vůči Rusku nové sankce.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina označil nové postihy za nezákonné, šéf Kremlu se podle něho rozhodne o případných odvetných opatřeních.Ruští diplomaté budou mít podle zdroje agentury Reuters 72 hodin na opuštění území Spojených států. Vypovězeni byli zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku.

Prezident Barack Obama rovněž vyhlásil další sankce, které míří na ruskou civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU, čtveřici vedoucích pracovníků GRU a tři společnosti, které této rozvědce poskytují hmotnou podporu.Podle Obamy americké úřady zároveň zveřejní technické informace o hackerských akcích řízených oběma ruskými tajnými službami.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že americký postup zásadně poškozuje vztahy obou zemí. Jeho praktický dopad je podle něj sporný a není jisté, zda to schvaluje Obamův nástupce Trump. Putin se podle Peskova rozhodne, zda a jaké odvetné kroky Rusko přijme.

Autor: 
Vítr
Zdroj: 
iDnes