Dvě výročí a Miloslav Ransdorf. Čím byl pro lidstvo Sovětský svaz?

27. 12. 2016

Poslední dny roku znamenají především přípravu na ten úplně poslední – Silvestr. Přesto v dějinách mezinárodního komunistického hnutí zahrnují dvě významná výročí, která nejsou zrovna připomínána, neřku-li, aby jim věnovala pozornost média.

Dne 30. prosince 1922 vznikl spojením RSFSR, Ukrajinské SSR, Běloruské SSR a zakavkazské SSR Svaz sovětských socialistických republik. Tentýž první stát dělníků a rolníků zanikl oficiálně na Silvestra, tedy 31. prosince ve 24.00 hodin, roku 1991.Je tomu přesně 25 let.

Po 67 letech existence někdejší světové mocnosti č. 2 jsou hodnocení jejího přínosu lidstvu velmi rozporuplná. Především však ovlivněná současným světovým kapitalistickým mainstreamem a poplatnými sdělovacími prostředky. Řekněme na rovinu, že vesměs negativně, Ke škodě objektivnímu chápání historie a zejména ovlivňování názorů mladé generace.

Proto je určitě dobře vrátit se k jediné větě hodnocení Miloslava Ransdorfa, které zpracoval do velmi fundovaných rozborů hybných sil historie i současnosti jako europoslanec za KSČM:

„Kdyby chtěl někdo neobjektivně minimalizovat význam historické role SSSR, např. jen na jeho lví podíl v porážce fašismu a nacismu, a v případě socialismu jako celku jen na to, že výrazně napomohl rozbít koloniální soustavu imperialismu, již splněním těchto bezprecedentních misí by potvrdily naprosto objektivní nutnost jeho existence,“ uvedl Ransdorf.

Je určitě velká škoda , že letošní Vánoce i Nový rok letos poprvé přivítáme bez Miloslava Ransdorfa. Naše, Evropská i světová levicová a komunistická politická scéna ztratila  jeho smrtí významného a mimořádně fundovaného politika, historika, teoretika a intelektuála.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní