K VĚCI: Bude padat hvězda. Pomůže jihočeské krajině?

22. 12. 2016

Až uvidíte padat hvězdu, přejte si něco ku prospěchu nám i budoucím Jihočechům. Zřejmě na Boží hod má Zemi podle NASA po nerovnoměrné dráze minout asteroid o průměru desítek metrů. Mohl by do budoucího roku zvěstovat cosi pozitivního. Například moudrá rozhodnutí pro jihočeskou krajinu.

Do roku 2022 by u Veselí nad Lužnicí měla vyrůst 130 hektarová průmyslová zóna. O tomto plánu se přou nejen ministři. Zatímco ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ji vzhledem k možnému nárůstu míst na thu práce podporuje, ministr zemědělství Marian Jurečka je proti. Vadí mu záběr zemědělské půdy s vysokou bonitou a nabízí jiná řešení i jiná místa z hlediska zájmů a potřeb zemědělství.

V české kotlině máme již nyní spoustu realizovaných projektů super velkých průmyslových zón, které stále zejí prázdnotou. Otázkou tedy je, zda v tomto místě, uprostřed jihočeských úrodných polí, megazónu skutečně potřebujeme. A také, zda ji dokážeme obsadit investory. Názor současného vedení kraje i hejtmana Jiřího Zimoly je jasný. Plná podpora průmyslové zóně u Veselí. Takže pro ilustraci.

Veselí nad Lužnicí již jednu průmyslovou zónu o velikosti 29 ha má a nabízí se poměrně rozsáhlé prostory továren Madety, která se má stěhovat a bývalé Fruty. Obsadit podobné současné i budoucí brownfieldy by asi mělo být prvořadé.

Při budování a obsazování průmyslových zón kdekoliv by měl být preferován také terituriální princip z hlediska možnosti investorů získat pracovní síly. Také samozřejmě jiné podmínky, včetně dopravní dostupnosti. A to máme, či budeme mít, prakticky v celých jižních Čechách.Ať již železniční koridor či dálnici D3. Obě tyto dopravní tepny jsou v těsném sousedství jihočeských měst, a ta již mají své průmyslové zóny. Dosud, bohužel, jen málo obsazené.

Například Tábor nabízí již mnoho let průmyslovou zónu kolem 35 hektarů s možností ji zvětšit. Bezúspěšně, zatím je obsazenost necelá třetina. Planá nad Lužnicí nabízí 42 hektarů, z nichž je volných 80%. Soběslav má 26 hekterů... A krajské město? Podle dostupných pramenů v průmyslové zóně východ je připraveno 68 hektarů, z nichž je 100% neobsazeno.

Sečteme-li tedy neobsazené plochy v jihočeských průmyslových zónách, pak se svou výměrou minimálně vyrovnají plánované průmyslové zóně u Veselí nad Lužnicí.A to nemusíme ani připočítat rozlohy prázdných průmyslových či zemědělských objektů.

Otázka tedy zní: Skutečně potřebujeme zabrat více než sto hekterů úrodné jihočeské půdy pro nejistý zájem investorů a výstavbu hal, které by mohly stát jinde? Vedení Jihočeského kraje by mělo svůj názor na zabetonování Veselska zřejmě poněkud korigovat.

Autor: 
(vítr)
Zdroj: 
vlastní