Ozdůbkohraní

13. 12. 2016

Celý prosinec se nám nese ve znamení Vánoc a předvánočních příprav. Mnozí se honí z obchodu do obchodu a hledají ty perfektní vánoční dárky. V obchodech tak vidíme samé fronty uštvaných lidí, kteří si myslí, že tím velkým balíkem navodí to pravé kouzlo Vánoc. Spoustu maminek a tatínků doma šůrují a drhnou a leští, aby na Vánoce bylo všecko jako ze škatulky a v noci se honem zadělávají těsta, vykrajuje se, peče a lepí dohromady vánoční cukroví, které pak svou vůní přebije ,,vůně‘‘ uklízecích prostředků a navodí nám tu správnou atmosféru. Pro mnohé jsou tak Vánoce svátky stresu, kdy se honí jen a jen za představou, co by asi tak ty Vánoce mohly být.
 Nejkrásnější je ale pozorovat přicházející kouzlo Vánoc na dětech. Když vidíte ty krásné rozzářené oči, jak s údivem pozorují všecku tu vánoční výzdobu kolem a těší se na Ježíška. Těšení se na Ježíška je vůbec na Vánocích krásné, ale jak je to v tom prosinci pro  děti dlouhé. Ještě, že na začátku přijde Mikuláš. Sice některým hrozí, že si je čert odnese do pekla, kde budou muset už doživotně jen přikládat pod kotli, ale většinou všechny hodný anděl zachrání a peklo se tak nekoná. Ale když je Mikuláš už za námi a skoro všecky sladkosti a mandarinky co nám přinesl, jsou snědené a do Ježíška je to pořád daleko, tak co teď?
My jsme se rozhodli, že dětem to čekání trošku zpříjemníme a to řádnou přípravou na Vánoce. Proto aby mohl Ježíšek přijet a položit nám nějaký dáreček pod stromeček, potřebujeme nejdřív doma všecko připravit. A co je nejdůležitější? Přece ten vánoční stromeček se všemi těmi světýlky a ozdobičkami, protože kde jinde bychom pak ty dárečky hledali? A proto jsme 10.12. uspořádali ,ozdůbkohraní‘.
Celé ozdůbkohraní se moc povedlo. Pustili jsme se do výroby všeho možného. Ti nejmenší vymalovávali natištěné ozdobičky na papíru, na které pak s pomocí rodičů navlékli provázek, aby se mohly pověsit na stromeček. Inspiraci se ale meze nekladly a tak nám vznikly nejrůznější sněhuláci z vaty, z papíru, z ruliček od toaletního papíru a dokonce i jeden velikánský z plastových kelímků. Ten se na stromeček samozřejmě nevleze, ale poslouží jako pěkná vánoční dekorace. Papíry, lepidla, pastelky a další potřeby na vyrábění byly všude, na židlích, na stolech i na zemi. Uklidit to všechno, byl nakonec skoro takový malý předvánoční úklid. Při zábavě dětí jsme  nezapomněli  ani na rodiče. Pro ty bylo připravené malé pohoštění a moc děkuji všem, kteří přinesli už teď na ochutnávku domácí cukroví.
 Ozdůbkohraní se tak vyvedlo a mohli jsme v kalendáři odškrtnout další den a ocitli jsme se tak zase o kousek blíž ke Štědrému dni.  Do Vánoc nám ještě nějaký ten den zbývá a já za celou Jihočeskou krajskou radu mládeže Bobři přeji všem, aby se nehonili za něčím, co by Vánoce měly být, ale aby si naopak užili to pravé kouzlo Vánoc. A že není ještě vytřeno a napečeno? Vždyť o tom Vánoce nejsou..

Autor: 
Pavla Švepeš Šlahúnková
Zdroj: 
Vlastní