Oldřich Bubeníček: Jak to vidím já

24. 8. 2022

Řešením válečného konfliktu jsou mírová jednání!

Prázdniny se pomalu blíží ke svému konci, dětí se jistě těší do školy, ale pro novináře žádná okurková sezóna nekončí. Bylo stále o čem psát. Máme totiž vládu, která dokáže udržet pozornost veřejnosti. Bohužel převážně negativně.

Největší novinkou je stanovení teplot při topné sezóně 2022 – 23. A hned musíme dodat, že topit se moc nemá. Snad zase po několika letech nepřijde opravdová zima a teploty nám v lednu nebo v únoru neklesnou na dvacet pod nulou.

Sleduji různé tabulky, kolik může být teplota v obýváku, kolik na WC, kolik v jeslích a kolik v kanceláři. Zatopit se může i v ordinaci lékařů a na operačním sále. Čtu domovy důchodců a další a další. Ale zatím jsem se nedočetl, na kolik se bude topit ve věznicích. Tady asi s ohledem na lidská práva se moc regulovat nebude.

Otázkou bude plyn z Ruska. Je to zajímavá situace. Vláda říká, že ruský plyn nechce, ale na druhou stranu chce, aby Rusové plyn dále dodávali, dokud ho budeme potřebovat.

Silné svetry a rukavice nejsou řešením. Realistické hlasy se ozývají z Německa pro spuštění Nord Stream 2. To by nedostatek plynu nyní řešilo.

Ještě více by pomohla mírová jednání. Od české vlády jsem snad ještě neslyšel, že by podporovala nebo navrhovala jednání alespoň o příměří. Stále jen slyšíme, že jsme ve válce, uvalíme válečnou daň. A kdo projeví snahu pomoci řešit situaci, je hned terčem kritiky a odsouzení. Bez rozdílu, zda se jedná o papeže, francouzského prezidenta, německého kancléře, maďarského premiéra, generálního tajemníka OSN nebo tureckého prezidenta.

Máme za sebou také jednu smutnou událost, hořelo v Národním parku České Švýcarsko. A hořelo i u sousedů v Saském Švýcarsku. Unikátní přírodní scenérie zmizely, místo nich stovky a stovky statečných profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří často v tropickém vedru nasazovali život a bojovali s velkou přesilou.

Skalnatý terén, který dělá České Švýcarsko atraktivním, byl tím obrovským soupeřem. Hasiči také nemají protipožární letadla ani vrtulníky, a musí prosit o pomoc druhé. Vojenských vrtulníků moc nemáme, ty slouží dnes Talibanu a také ukrajinské armádě. A tak letadly pomohli Italové a Švédové.

Vláda plánuje obrovské nákupy vojenských stíhaček a vrtulníků. Bylo by dobré, kdyby myslela i naše hasiče a zakoupila techniku pro hašení v extrémních podmínkách. Je však otázkou, zda tuto vládu lesní požáry nebo povodně vůbec zajímají.

Máme před sebou komunální a senátní volby. Pozice komunistů je složitá jako téměř v celé Evropě. Ale není tomu tak všude. Třeba v 60 milionové Jihoafrické republice jsou komunisté ve vládě a ve 130 milionovém Japonsku uspořádají tiskovou konferenci k 100 letům od založení strany v parlamentu.

V Ústeckém kraji komunisté postavili kandidátky prakticky ve všech velkých městech a řadě obcí. Asi vzorovou kandidátku má KSČM v hornickém Mostě, kvalitní v Chomutově, Jílovém, Litoměřicích, Ohníči nebo v Braňanech.

Je pravdou, že řada kandidátů je vyššího věku. Ale ono každému při dalších volbách čtyři roky přibyly. A to bez rozdílu, za koho kandiduje.

Nyní je vše na občanech, zda budou volit místní politiky vládních stran, které nás ženou do války anebo se rozumně podívají na kandidátky a budou volit hlavou.

Oldřich Bubeníček, ex hejtman Ústeckého kraje
+foto fb