K VĚCI: Kmoníček uhranul studenty diplomacie. Prozradil jim skutečný počet imigrantů v naší zemi

2. 12. 2016

Hynek Kmoníček,  ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, dlouholetý diplomat: "Průměrný počet cizinců v zemích EU je myslím 4,4 procenta, u nás je to zhruba 4,1, tedy u nás žije kolem 430 000 cizinců.“ Jsme podle Hynka Kmoníčka typičtí tím, že se jim tu žije dobře, mají nás rádi a my je máme také rádi, protože s nimi nejsou vůbec žádné problémy.

„Celý problém migrace spočívá v tom, že naší největší komunitě, což jsou Ukrajinci, neříkáme migranti. Tudíž když dostaneme 2000 Ukrajinců, neběžíme do Bruselu, že bychom je chtěli přerozdělit, a obratem je radostně asimilujeme,“ uvedl za úsměvů z auditoria Kmoníček.

„Protože to jsou ti, které potřebujeme na našich pracovních místech, které nedokážeme jinak obsadit. Mimochodem, jak se svět mění – poprvé v historii jsme se jako Češi dostali do stavu, kdy naší největší menšinou už nejsou Slováci, kteří vždycky byli. Nyní se jí stali Ukrajinci. A stali se jí ve chvíli, když ti kluci, co tu dělali na stavbách a léta jezdili tam a zpátky a platili svůj domeček na vesnici, tak přestali jezdit, protože by skončili v ukrajinské armádě.“

Více Parlamentní listy zde

Autor: 
Parlamentní listy (vítr)