O milence, manželce – a vlastně úplně o něčem jiném…

6. 8. 2022

PROLOG: Navýšená frekvence pohlavních kontaktů v bytě mojí milenky může mít pro manželku pozitivní dopady. Milenka se totiž bude méně angažovat v rozvrácení našeho manželství. Díky tomu se zase manželka nebude šťourat v mých mileneckých avantýrách, což pozitivně dopadne na mě, coby koncového spotřebitele.

* * *

To zase bylo ráno… Zapnu počítač a na idnes.cz čtu: »Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí odborníci.« Tak zní titulek článku, který si nedá pokoj, a další nesvéprávný text se z něho na nás valí jako tsunami: »Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž Peking může méně angažovat v nákupech zkapalněného plynu (LNG) na světových trzích. Evropské země by tak mohly nakupovat levněji, což by pozitivně dopadlo i na koncové spotřebitele.« Tím jsem já také, ale na mě dopadla neodolatelná chuť fackovat. 

Oním přiblblým prologem jsem chtěl jen zvýraznit ještě přiblblejší názorové Waterloo novodobých Napoleonů, tedy oněch citovaných »odborníků«. Proč?

Komentátor Michal Svatoš odpoví za mě: 

»Vláda ČR hodlá postavit nebo si pronajmout v Německu či Polsku přístav na vykládku zkapalněného plynu a tvrdí, že do roka a do dne ho začne do Česka z Polska a nebo z Německa dovážet místo ruského plynu. Inu, tenhle plán mohli vymyslet jenom, jak se říká v námořnické hantýrce, suchozemské krysy. Zkapalněný plyn LNG hodlá Fiala do těchto polských a německých přístavů přivážet z Kataru. Jenže podle expertů na světovou přepravu zkapalněného plynu není hlavní problém postavit si námořní plovoucí terminál, a není ani největší problém nakoupit někde v Arábii nějaký zkapalněný plyn. Problém je sehnat lodě, které ten plyn z Arábie do toho polského nebo německého přístavu dopraví. Lodě totiž nejsou, protože nikdo před několika lety nepočítal, že bude třeba do EU vozit z Arábie zkapalněný plyn. Letos sice vypuknul boom výstavby, ale jsem zvědav, jak si Česko s očekávaným nedostatkem lodí poradí.

Protože s tím nikdo nepočítal, tak nejsou ani postavené doky, ve kterých by se tento zvýšený počet lodí pro přepravu plynu do EU najednou postavil. Takže Fiala nejspíš bude mít přístav a bude mít i plyn, ale nebude mít žádnou loď. A tak budeme nakonec platit mastné arbitráže a penále, protože Fiala si chce smluvně pronajmout přístav a smluvně si chce pronajmout zpracovatelskou kapacitu na zkapalnění plynu v Arábii, ovšem už ho nenapadlo, že si k tomu také musí smluvně zajistit lodě.«

Právě nyní jsme si dali dohromady 1+1 a bojíme se napsat výsledek, abychom nepopudili matikáře, poněvadž to standardní – rovná se 2 – v tomto případě nezafunguje. Když už, tak spíš zafunguje v tom prologu, který sice taky není moc chytrý, ale zde se jedna plus jedna té výsledné dvojce aspoň přibližuje.  

»Odborníci« jsou ve zřejmé křeči. Mrskají sebou jako kapr na suchu, jen aby ty koncové spotřebitele přesvědčili, že svět se bez ruského plynu snadno obejde. Proto se uchylují k argumentům, proti nimž mají ty z úvodního prologu nediskutovatelný punc geniality. 

Autor: 
Martin Kalous
Zdroj: 
iportal24.cz