Pane Bartoško, držte se!

2. 7. 2022

Novodobí rodiče Evropy, podporováni jejich vyslancem v ČR, se ostře ohradili proti zařazení ruského filmu do produkce karlovarského festivalu a žádají jeho stažení. Překáží jim, že snímek vznikl s ruskou státní podporu a že jeho tvůrci se v minulosti podíleli na vzniku prokremelských propagandistických filmů. A že jeho uvedení podpoří agresivního Putina a jeho válku na Ukrajině a jeho zbrojení a a tak dále. Nejde o název filmu ani jeho obsah, ten je tak či tak z pohledu dneška nezávadný, jde o princip. Festivalový výbor s Jiřím Bartoškou v čele se proti této snaze jasně ohradil, což je jen ku prospěchu. A o jaký že princip to kráčí? Vyšší, mravní.

Je pouze a výhradně v kompetenci pana Bartošky a spol., které filmy do produkce zařadí. Nezdá se vám, že tato rozpínavost je už dosti za hranou slušného chování? To nám za chvíli budou dělat domovní prohlídky, zda kdesi v útrobách knihovny neskrýváme Dostojevského s Puškinem a na půdě repliku Meresjevovy protézy?

Začíná mě to popouzet. Místo vděku přichází diktáty. Toto nesmíte, toto je nevhodné, necitlivé… Když pomůžete sousedovi s opravou střechy, asi ho také vykážete do patřičných mezí, když vám po nabídnutém prstu bude chtít postupně ukousnout celou ruku a diktovat vám, abyste si na první dva týdny v srpnu určitě neplánovali dovolenou, poněvadž se chystá na fasádu a bez vás se u toho neobejde, protože jste mu, vy blbec, nezištně pomohl s tou střechou. Když mu tuhle vyděračskou pomoc odmítnete, on vás s klidem pomluví a nařkne z toho, že kvůli vám bude jeho barák na zimu bez fasády. A o tomhle to celé je.

Držte se, pane Jiří Bartoško!

Související:

Ochota Čechů pomáhat Ukrajincům klesá, čtvrtina je proti pomoci

Autor: 
Marie Krejčíková
Zdroj: 
iportal24.cz