Do Bruselu v letadélku Káněti

1. 7. 2022

Máme problém! Že to přece víte? Dokonce problémy. Že v desetistupňovém mrazu budeme chodit stejně oblečení venku i doma a jíst budeme, co EU smete ze stolu, přece – to jsou ty problémy. Jo, jsou, ale ne ty hlavní. Naši eurokašpaři, kteří teď budou vládnout starému kontinentu v čele z nejmoudřejším ze všech moudrých, totiž s hrůzou v očích zjistili, že oni se do toho Bruselu taky nemusí dostat. Je málo leteckých spojů a jezdit tam vlakem – jakže bychom si toho panování užili? No neužili. Navíc by museli přestupovat (přímý vlakový spoj Praha – Brusel a zpět se nekoná), a co kdyby se nám někde mezi peróny ztratili – a Evropa bez nich zanikla?

»Současné spojení je absolutně nedostatečné. Denně budou do Bruselu létat desítky úředníků, ceny letenek už teď dosahují vysokých částek a stát tak zaplatí mnohem víc, než kdyby se s ČSA domluvil,« uvedla pro idnes.cz místopředsedkyně evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO). Její slovy, rovněž pro idnes.cz, odsouhlasil i Mikuláš Peksa, europoslanec za vládní Piráty. »Samozřejmě dva lety nestačí a je to problém,« konstatoval politik. Dle jeho slov se ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek další možnosti dojednat pokoušel. »Bohužel premiér a ministr financí tuto snahu zřejmě nevzali za svou,« smutně hlesl Peksa. Tak snad stopem, to by ještě šlo… A že na to premiér z vysoka… Hm, on tam přece bude, a to stačí.

Zlatí moji, kdyby vy jste jen věděli, k jakému ničemu ty vaše cesty do vysněného města budou… Lidi se tu strachují, co bude na podzim a v zimě, a vy tu otravujete kdejakou leteckou společnost, jestli by ta vaše moudra do Bruselu nepřepravila. 

Úřad vlády se pokoušel jednat také s Brussels Airlines. »Máme jen zprostředkované informace, že z jejich strany by mělo dojít k navýšení kapacity sedadel v červenci a k posílení letů od září,« uvedl pro idnes.cz Marek Zeman, mluvčí ministra pro evropské záležitosti.

No tak sláva, že by se zablýskalo na lepší časy? Jestli se to uspokojivě nevyřeší, mám na tutovku zkaženou dovolenou. Jedu se na týden ohřát ke kamarádovi do pekárny. On je pekař. Už mu ji ale brzy vypnou. Tak mě pozval, ať si to teplo ještě naposledy užiju. Beru i rodinu, samozřejmě, a určitě si to užijeme. Tedy pokud budeme mít jistotu, že ta holota odsud aspoň na pár týdnů vystřelí – čímkoli, hlavně že vystřelí. Což takhle v letadélku Káněti? Dobrý nápad, ne? 

Autor: 
MartinKalous
Zdroj: 
iportal24.cz