NE dohodě o obranné spolupráci mezi ČR a USA

17. 6. 2022

Ve středu 8. června předali zástupci občanské iniciativy Ne základnám na podatelně Ministerstva obrany ČR na pražských Hradčanech dopis adresovaný ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a fotografie z protestu proti možným dohodám o tzv. obranné spolupráci mezi ČR a USA.

Protest se konal ve stejný den před ministerstvem obrany, pořádala jej iniciativa Ne základnám. Během protestu před vjezdem do budovy ministerstva vlály vlajky Ne základnám a byly rozvěšeny transparenty, například s těmito hesly: »Ne dohodě o obranné spolupráci«, »Dejme míru šanci«, »Stop průjezdu cizích armád přes ČR« či »Nechceme válku«.

Co je v dopise?

V dopise ministryni Černochové se připomíná vyjádření ekonomky Ilony Švihlíkové »Je patrné, že vláda občany pohrdá a nenávidí je. Zároveň je stále patrnější, že jeden z jejích mocenských pilířů – Česká televize – která se hodně zasloužila o to, že je pětikoalice u moci – ztrácí své pozice na trhu. O to víc se dá očekávat moralistního kázání, ‚boje proti Putinovi‘, dalších a dalších dodávek zbraní, militarizace, represí k omezení svobody slova atd.«

Signatáři dopisu protestují proti »protiústavnímu jednání«,kdy vláda »neoprávněně jedná jménem České republiky o poskytnutí jejího území k logistickým potřebám jiného cizího státu, případně organizaci NATO«, a připomínají, že v posledních sněmovních volbách pětikoalice získala z 8 275 752 voličů 2 333 681 hlasů, přičemž 2 861 115 občanů k volbám nešlo a tito lidé občanským demokratům ani pětikoalici své hlasy nedali. »Tyto hlasy nemáte právo při svém rozhodování škrtnout,« zdůrazňují.

»Nemáte ke svému jednání od občanů, voličů mandát,jednáte svým jménem v zájmu cizí mocnosti. Vyzýváme Vás, nejednejte protiústavně. Vaše jednání je proti míru, klidné budoucnosti občanů České republiky,« stojí v otevřeném dopisu, podepsaném za iniciativu Ne základnám Václavem Novotným, europoslankyní KSČM Kateřinou Konečnou, za České mírové hnutí Milanem Krajčou, za České mírové fórum Vladimírou Vítovou a také historičkou Marií Neudorflovou.

»Je to proválečná vláda«

Akci na místě podpořili také pražští komunisté, například lídr kandidátky do ZHMP Milan Krajča a dvojka této kandidátka Marta Semelová. Česká vláda by měla hájit zájmy ČR, a ne zájmy cizích mocností, jak to tato vláda předvádí, řekla Semelová. »Je to proválečná vláda,« zdůraznila pro TV Raptor. Krajča varoval, že takováto smlouva může být předstupněm k tomu, aby »v naší zemi byla umístěna cizí vojska«.

Ne základnám vypsalo také petici v tomto znění: »Nesouhlasíme s budováním vojenských logistických center, ani muničních zbrojních skladů a laboratoří pod kontrolou a vlastněných USA a organizací NATO v ČR, nesouhlasíme s uzavíráním jakýchkoli dohod o spolupráci mezi ČR a USA. Vláda ani pětikoalice nemá od občanů mandát. Amerika je země s prokázanými zločiny proti lidskosti.«

Představitelé iniciativy současně upozornili Českou televizi, že ve svém zpravodajství na ČT24 dne 10. června odvysílala sice prohlášení, že ministryně Černochová po návštěvě USA v dubnu dohaduje s expertní delegací USA přítomnost amerických vojáků na území ČR, ale neuvedla ani větou, že proti tomu byl vznesen o dva dny dříve veřejný protest (a protestní dopis) před budovou MO.

Autor: 
(mh), foto: OI Ne základnám
Zdroj: 
naše PRAVDA