V Rusku zemřel konstruktér MiGu-29 Ivan Mikojan

25. 11. 2016

Ruský konstruktér Ivan Mikojan, který se podílel na vzniku a vývoji legendárního sovětského stíhacího letounu MiG-29, zemřel ve věku 89 let. V pátek to uvedla ruská média. Ivan Mikojan byl po většinu svého života až do své smrti hlavním konstruktérem v konstrukční kanceláři MiG (nyní Mikojan), která vznikla před Velkou vlasteneckou válkou okolo jeho strýce Arťoma Mikojana.

Jeho otcem byl významný sovětský politik Anastaz Mikojan, který se stal tajemníkem rady ministrů a za Stalina i Chruščova se věnoval zahraniční politice. Stavěl se také proti rozmístění sovětských balistických raket na Kubě, což vedlo na počátku šedesátých let ke kubánské krizi.

Jeho nejznámější konstrukcí je dvoumotorový frontový stíhací letoun MiG 29, který vyvíjel v sedmdesátých letech jako odpověď na americké stroje F-14 Tomcat a F-15 Eagle. Do dnešní doby se vyrobilo na 1600 letadel MiG-29 nejrůznějších verzí, z nichž polovina byla vyvezena do třiceti zemí světa. „Devětadvacítky” sloužily v i Československu a po jeho rozdělení vArmádě České republiky, než byly vyměněny za polské vrtulníky Sokol. Polsko je využívá nadále.

Zdroj: 
Novinky.cz, (vítr)