J. Kavan: Zcela bezkonkurenční dezinformace

18. 5. 2022

Za zcela bezkonkurenční ukázku dezinformace považuji článek pana Jana Šibíka v týdeníku Forum, který se nazývá „novinami pro obranu demokracie a příslušnosti ČR k Západu“. Žil jsem v Anglii téměř 25 let a mohu čtenáře ujistit, že takovýto vylhaný článek by tam byl nejen odmítnut, ale autor by se mohl stát terčem žaloby.

Fotograf Jan Šibík přišel na 1.máje na náměstí Míru, aby viděl pro něj, jak píše, „smutnou a trapnou událost“. Šibík tvrdí, že se na náměstí sešli sociální demokraté s komunisty, kteří předtím „velebili Rusko“. Za KSČM tam vystoupila předsedkyně strany Kateřina Konečná. Poslouchal jsem její projev pečlivě, ale ani jedním slovem v něm nevelebila Rusko. Válku na Ukrajině jasně odsoudila. Šibík ale jde ještě dál a tvrdí, že za ČSSD tam vystoupila místopředsedkyně strany Daniela Ostrá. Musel mít asi nějakou halucinaci, neboť Daniela Ostrá byla v ten den někde na Moravě. Je pravda, že původně se očekávalo, že na náměstí Míru přijde, ale musela se účastnit oslav Svátku práce ve své domovské Moravě. To si Šibík amatérsky neověřil.

Šibík pravdivě popsal chování kostelníka od svaté Ludmily, kterému se levicové projevy nelíbily a tak zcela svévolně začal všechny rušit hlasitým zvoněním zvonů bez ohledu na daný čas. Jenomže Šibík přehlédl, že v době, kdy se rozezněly rušivé zvony, tak už v závěru akce na pódiu hovořil francouzský socialista o problémech zaměstnanců v globalizovaných továrnách jako je Foxcon nebo Amazon. Šibík pak jako jediný slyšel české řečníky, jak se překřičují. Asi další halucinace.

Šibík byl ve své dezinformaci důsledný a tak pokračoval výmyslem, že se „komunistům porouchal reproduktor a když zvony nepřestávaly bít, vzdali to a rozešli se domů“. Problém byl v tom, že komunisté tam žádný reproduktor neměli. O ozvučení akce se postarala NeZa (Ne Základnám). A jejich reproduktor se neporouchal. A nikdo to nevzdal a nerozešel se domů. Naopak několik stovek lidí zůstalo na náměstí až do řádného skončení akce.

Šibík v závěru své dezinformace vyjádřil svůj názor, že „sociální demokraté klesli hodně hluboko“. Bohužel si nevšiml, že zástupce ČSSD a členové Mladých sociálních demokratů (MSD) odešli z náměstí ještě před začátkem akce, a tak neměli kam klesnout. Ze členů ČSSD vystoupil jen předseda Sociálně demokratických seniorů (SDS) Jan Prokeš, který pohovořil o problémech českých důchodců.

Jan Šibík je fotograf a ne novinář. Měl by se tedy držet svého řemesla, neboť dezinformační novinařinou jen zcela diskredituje noviny, které prý obhajují „demokracii“.

Šibík nazval svůj blábol „Neslavný konec májových oslav na náměstí Míru“. Já naopak považuji tento První společný levicový 1.máj za chvályhodný první krok k větší spolupráci napříč českým levicovým spektrem. Je jen škoda, že vedení ČSSD se ho zúčastnilo jen ve fantasmagorickém vidění pana Šibíka. Spolu s pražským výborem SDS věřím, že se příštích společných akcí levice zúčastní všichni.

Autor: 
Jan Kavan
Zdroj: 
fb