Válka je nezákonná! KSČM chce mír

17. 5. 2022

Možná, že se nyní zvýšil počet lidí, kteří se snaží současný svět pochopit. Hledají informace i jinde než v mainstreamu.

Někteří rezignovali a někteří používají stále okřídlené fráze a nadávky typu »komouši a fašouni«. Dvě naprosto odlišné formace, dva naprosto odlišné myšlenkové proudy, tak jako levice a pravice, tak jako bílá a černá.

Fašismus je přirozený důsledek neoliberální politiky posledních třiceti let. Historie probíhá ve spirálách a opakuje se. Kapitalismus s laissezfaire je tady a vyvíjí se. Jde od neoliberalismu k imperialismu až po fašismus. Ten vyvolává války, ten expanduje, protože velkokapitál hledá cestu k jeho dalšímu rozpínání, k dalšímu zbrojení a zabíjení lidí. Zároveň vydatně podporovaný vládou a médii odklání hněv obyčejných lidí jiným směrem.

V roce 1920 po ukončení první světové války byla založena mezinárodní organizace Společnost národů k zabezpečení světového míru. V kapitalistickém systému nedokázala zabránit vypuknutí druhé světové války s koncentráky, atomovými bombami, ještě mnohem horší války s 60 miliony obětí.

V roce 1949 padesát států po prožití nepředstavitelného utrpení založilo novou mírotvornou organizaci OSN. V současné době je problémem, že v Radě bezpečnosti má nadměrné zastoupení NATO. Hlavními pěti stálými členy RB OSN s právem veta jsou USA, Velká Británie a Francie (členské země NATO) a pak Rusko a Čína. Schizofrenní situace, kdy pětice zemí s právem veta »ovládá« 188 zemí OSN bez práva veta.

Irský politik O´Brien kdysi OSN označil za »svaté« drama s impozantními kulisami. Na scéně se pak odehrává vážná fraška, na jejímž průběhu může záviset především život těch obyčejných lidí.

Nechci vyjmenovávat všechny války (i ty tajné) světa od roku 1950 vzhledem k jejich velkému počtu. Chci se čtenářů zeptat, proč až nyní jsme nuceni analyzovat, proč a kde byla OSN, že selhala? Neschopnost OSN nemá totiž původ ve svém systému, ale v individuálním selhání jejich členů s jejich laissezfaire.

V Severní Americe a Evropě je největší a nejsilnější vojenská aliance. Zbrojní výdaje NATO mnohonásobně převyšují výdaje ostatních zemí světa. Tato aliance zpočátku vedla nezákonné útočné války jen »zřídka«. Po pádu železné opony, a zejména prý v době »ukončení« studené války, se jejich počet rapidně zvýšil (bez souhlasu OSN). A jestli si někdo naivně myslí, že NATO je demokratické, tak se hluboce mýlí. Funguje od nejsilnějšího, s vojenskou disciplinou a principem mlčenlivosti včetně Stay-behind.

Komunisté nikdy nechtějí zbrojit, válčit a zvyšovat zisky oligarchů. Komunisté nechtějí válku útočnou, tajnou, ani odehrávající se mimo jejich území. Válka je nezákonná! KSČM chce mír.

Autor: 
Vítězslava BABOROVÁ
Zdroj: 
Naše Pravda