Č. Budějovice: Zastupitelé KSČM proti odejmutí čestného občanství Valentině Těreškovové

10. 5. 2022

Zastupitelstvo v Českých Budějovicích 9.5. 2022

Po nevydařeném pokusu o vyvolání mimořádného jednání ZM v Českých Budějovicích 25. dubna, které mělo rozhodnout, zda dodatečně daný podklad zpracovateli územního plánu města je důvodem jeho pozdního předání objednateli – tj. městu. Jednalo se o podklad Smart green city, který vyšel z Ateliéru A8000. Předseda Klubu KSČM Petr Braný na něm vystoupil s tím, že není možné projednávat něco, s čím nejsou zastupitelé včas seznámeni a podal návrh na neschválení programu. Po krátké přestávce pro jednání jednotlivých klubů nakonec program neprošel a tento bod byl odložen na dnešní jednání. Dalším bodem mimo jiné je také zbavení čestného občanství V. Těreškovové. 

Uteklo několik měsíců a máme tu jako bumerang navrátivší se bod o odejmutí čestného občanství Valentině Těreškovové, první světové kosmonautce. Ano. Jak už to poněkud ironicky řekl můj kolega a předseda našeho klubu, Petr Braný, “doba si zřejmě žádá ruky zvednutí”. Jenže proč bych měl zvedat ruku? Proč se podepisovat pod bod, který je jen a pouze politickým výkřikem? Tady přece nestojí otázka, zda odejmutím či neodejmutím občanství se stavíme po boku Ruska nebo Ukrajiny. Násilí v každé podobě odsoudí každý rozumně uvažující člověk. Jenže. Řekl bych, že zbytečně medializujeme něco, co by nemělo v rámci regionální politiky stát na první příčce. A hle? Jen a pouze na tento bod přijela i česká televize. Na bod, který občana města a kterému jsme povinování především svými rozhodnutími, nikam neposouvá. Myslím si, že většina obyvatel Českých Budějovic ani do dnešního dne (kdy se tímto bodem rozvířil prach), nevěděli, že Valentina Těreškovová čestným obyvatelem našeho města byla. Ano, musím napsat byla. Byť náš klub byl jednotný a všemi čtyřmi hlasy jsme byli proti odejmutí čestného občanství, bohužel po značně “zastrašovací” diskuzi zůstal ještě jeden odvážlivec, který byl proti. Potom už jen dva poloodvážní, kteří se zdrželi a zbytek vítězoslavně se slastným úsměvem zadostiučinění ve tváři pod těžkým dohledem oka kamery ČT Valentinu z listiny čestných občanů vyloučili. 

Vše velice dobře vyjádřil ve svém vystoupení další můj kolega, Jan Pikous. Jeho vystoupení bylo hodně emotivní, ale to je myslím si velice dobře. Vše dobře shrnul. Mám jenom strach, jestli se z něj ČT rozhodne něco odvysílat, co za fragment, nebo paskvil z něj zůstane. KSČM rozhodně nebyla sama, kdo byl proti. Jenže, jak už to, tak bývá, všichni jsme byli “rádobydemokraty” ukřičeni. Byli jsme nazváni “chlístali”, aniž by se nám kdokoliv pokusil naslouchat. Prostě obhajoba rozumu a logiky asi zrovna není moderní. 

No, co už tak říct na závěr? Občané! Jak je vidět, vaše skutečné starosti s dopravou, bydlením, cyklostezkami atd. většinu vašich zastupitelů nezajímá. Daleko bližší je pro ně řešit, kdo má či nemá z pohledu současné společnosti kredit být naším čestným občanem. Pořád toužíme napravovat “chyby minulosti” jako bychom zapomínali, co po nás zůstane dalším generacím pro budoucnost. Ubíjíme se v podobných výkřicích, ale za volební období jsme nevyprojektovali a nepostavili ani jeden jediný byt (vzpomeňte si na volební programy jednotlivých stran. Skoro každá stavbu obecních bytů měla jako prioritu). Zřejmě je jednodušší měnit odžitou minulost, než udělat něco pro lepší a bohatší budoucnost. Ano, nic moc to nestojí, ale je mi to tak trochu líto.

Autor: 
Richard Schötz- předseda MěV KSČM a zastuptel Českých Budějovic
Zdroj: 
Vlastní