Ilona Švihlíková k potravinové bezpečnosti. Kooperace a družstevní spolupráce ...

22. 4. 2022

Bohužel vláda podle ekonomky Ilony Švihlíkové myšlenku potravinové soběstačnosti nijak nepodporuje: „Vláda se naopak snaží prosadit změnu dotačních pravidel tak, aby českou potravinovou soběstačnost ještě dále oslabila. Doufám, že není cílem vlády rozeštvat malé a střední zemědělce mezi sebou podle hesla ‚rozděl a panuj‘.

Potřebujeme pravý opak – jejich vzájemnou spolupráci, například pomocí 170 let staré kooperace, která se jmenuje družstvo. Jen vzájemná spolupráce zemědělců, třeba ve skladování jejich produktů či v odbytu, může vyvážit obrovskou koncentraci ekonomické moci na straně řetězců a dodat zemědělcům důstojnou pozici, která jim náleží,“ navrhuje.

Představa, že individuální malý český zemědělec dokáže sám proniknout do zahraničních řetězců, je zcela mimo realitu. „A to nyní ponechávám stranou cenovou politiku těchto řetězců, jejich marže, které již dávno měly být předmětem zájmu finanční správy,“ dodává.

Přístup vlády by byl podle ní nepochopitelný i za dobrých časů, bez dramatických výkyvů na trhu s potravinami a bez vysoké inflace, která se významně zařezává do rozpočtů domácností. Vysoký počet zájemců o potravinové banky něco o zhoršující se situaci vypovídá.

„Kéž by současná vysoká inflace a rostoucí ceny potravin také trošku posílily vědomí strategičnosti zemědělského sektoru. Kéž by si i více městských lidí uvědomilo, že potraviny nerostou v regálech a že i ony patří ke strategickým statkům,“ dodává s tím, že Česká republika má jak přírodní podmínky, tak šikovné a pilné zemědělce, kteří jsou schopni vyprodukovat kvalitní potraviny pro nás všechny. „Stačí, když jim do toho vláda nebude házet vidle,“ upozorňuje.

Doc. Ing. Ilona Švihlíková. Ph.D.
Parlamentní listy 22.4.2022