To opravdu chceme kolaps našeho zdravotnictví?

20. 4. 2022

Před několika dny se měl sejít zdravotní výbor Sněmovny a zabývat se situací, jež nastává příchodem desetitisíců migrantů do naší vlasti. Na internetu ho okomentovala Vendula Záhumenská z jedné naší renomované právní kanceláře. Prý se tam zcela otevřeně mluvilo o přišedších Ukrajincích. Poslanci se měli mimo jiné dozvědět, že po rozpadu SSSR bylo na Ukrajině zrušeno zdravotní pojištění, že lékaře a operace si zde platí a pro léky se chodí běžně přímo do lékáren, a to bez receptu. Hovořilo se prý i o tom, že by do České republiky mohlo přijít až milion běženců. S půl milionem však v každém případě že musíme počítat. Podle přítomného náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka »s touto úvahou je třeba pracovat«. Nevím, zda je to skutečná pravda, ale je-li, pak jde o příklad naprosté nezodpovědnosti současného státního vedení, jaká tu ještě nebyla. Za této situace totiž v dohledné době nebudeme moci udržet stávající úroveň zdravotní péče.

Ti, kteří přicházejí, nepřinášejí totiž finanční prostředky do systému, ale naopak nemoci a problémy, které nebyly léčeny a které se nám dokonce podařilo vymýtit. Přitom ti všichni, co přicházejí, dostávají nejen zdravotní péči zdarma, a to včetně léčebných zákroků, operací, léčiv, ale i nadstandardní příspěvek pro pobyt u nás, jenž až o padesát procent převyšuje to, co migranti mohou dostat v Polsku a na Slovensku a v dalších zemích. Pan náměstek tam měl dokonce hovořit o léčbě rakoviny, cyklické fibróze a dalších nemocech, které by jim na Ukrajině nikdo bez přímé platby neléčil.

Vendula Záhumenská na základě těchto informací vyvozuje, že mnozí běženci k nám přicházejí, a nejen pochopitelně k nám, ale i do dalších zemí Evropské unie, často především kvůli dostupnosti hrazené a kvalitní lékařské péče a sociálním službám. Zmiňuje se i o seniorech, kteří budou potřebovat péči příslušných ústavů, dlouhodobě nemocných atd. Jde vlastně z její strany o jakési varování.

Zatím jsem se jako lékařka nesetkala s přílivem Ukrajinců, kteří přišli v posledních týdnech. Ale pokud tento trend otevřených hranic bude pokračovat, lze předpokládat, že další vývoj v našem zdravotnictví půjde naznačeným směrem.

Aby nedošlo k úplnému kolapsu dříve nebo později, Fialova vláda opráší projekt ministra Julínka a v současnosti na TV Barrandov propagovaného Miroslava Kalouska, po postupném zpoplatnění, byť třeba částečném, většiny léčebných zákroků a léčby jako takové, přičemž stále budeme přispívat do pojišťovacího systému, a migranti v budoucnu odkudkoli, především ovšem ti z Ukrajiny, nebudou přispívat vůbec.

Příležitost říci NE, budeme mít v podzimních komunálních volbách, do třetiny Senátu a při volbě prezidenta republiky.

Autor: 
Kateřina Jirousová, lékařka
Zdroj: 
www.ihalo.cz