Učitel gymnázia schvaluje invazi Ruska: Až lidé prozřou, tak z toho zešílí, říká

11. 4. 2022

Bez odezvy veřejnosti nezůstala veřejná vystupování a politická prohlášení učitele dějepisu a zároveň prvního místopředsedy Aliance národních sil (ANS) Marka Adama. Ten se netají schvalováním ruské invaze na Ukrajinu.

Na redakci Deníku se obrátilo hned několik lidí včetně otce jednoho ze studentů soběslavského gymnázia. „To, co učitel dějepisu Marek Adam veřejně vyjadřuje, ve mně vyvolává otázky, jakým způsobem asi vyučuje své studenty moderní historii. Strana, jíž je místopředsedou, totiž ve svých prohlášeních nejenže odmítá českou účast v Evropské unii a NATO, ale dokonce podporuje Rusko a jeho takzvanou demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ uvedl otec jednoho ze studentů a dodal, že tyto názory považuje přinejmenším za extrémní, ne-li dokonce extremistické. „Opravdu mám obavy z toho, co naše děti takový učitel vyučuje,“ říká.

Ve svém prohlášení ze 24. února říká: „Odsuzujeme podlost většiny českých politiků, kteří apelují na Rusko, ale neřeknou ani slovo kritiky na adresu ukrajinských fašistických banderovců, štvavé válečné politiky USA a NATO vůči Rusku. Podporujeme snahy Ruska o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. Zvrácenou protiruskou politiku bohužel podporují i všichni ti, kteří schvalují nesmyslné a nebezpečné kroky naší vlády a prezidenta ČR proti Ruské federaci.“Byť se jedná o zcela marginální politickou stranu, která například v posledních volbách do Evropského parlamentu získala pouhá 0,08 procenta hlasů, podle veřejně dostupných zdrojů se Aliance národních sil sama profiluje jako národní a vlastenecká, podporuje vystoupení České republiky z NATO a Evropské unie.

O den později ANS vydala další prohlášení, tentokrát společně s Národní demokracií. Tuto stranu vede Adam B. Bartoš, který byl za podněcování nenávisti vůči menšinám odsouzen k podmíněnému trestu.

Ve společném stanovisku mimo jiné zaznělo: „Dalšího nasunování zbraní a vojsk hodlalo NATO vedené USA dosáhnout skrze loutkovou vládu na Ukrajině. Chtělo poštvat dva bratrské národy, Rusy a Ukrajince, proti sobě a toho využít pro následný vstup Ukrajiny do NATO. Toho mělo být dosaženo ozbrojenými provokacemi ukrajinských bojůvek vedených americkými poradci vůči odtrženým republikám na Donbasu s převahou ruského obyvatelstva. Tato taktika vychází USA zatím jen částečně. Rusko se totiž odhodlalo k preventivním krokům a mírovou cestou zajistilo uznání a bezpečnost obyvatelům, kteří v Donbasu drží své pozice v Doněcké a Luhanské lidové republice. 24. února 2022 zahájilo Rusko akce proti vojenským cílům na území celé Ukrajiny.“

V závěru pak obě strany označují NATO za zločineckou organizaci a vyzývají Čechy, aby se zbavili svých „zločineckých vlád“.

Marek Adam také poskytl v polovině března rozhovor internetovému rádiu Svobodný vysílač. „Možná, že až lidé prozřou, jak se stali užitečnými idioty a obětí globalistických struktur a jejich zájmů, tak z toho zešílí. Mám pocit, že ti, kteří prosazovali očkování, vakcinační holokaust a covid fašismus, teď přešli pod jiný kabát, a to ukrajinský fašismus. Ti, kteří horovali pro covid fašismus, teď horují pro ukrajinskou vlajku,“ říká Marek Adam.

Deník se pokoušel Marka Adama kvůli aktuálnímu vyjádření kontaktovat, neúspěšně. Celý článek zde:

Autor: 
Jiří Dintar
Zdroj: 
https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/ucitel-gymnazia-schvaluje-utok-ruska-na-ukrajinu-rodice-jima-hruza-20220325.html?fbclid=IwAR3grPPdMnRZxwXBf0yQShsfcBbO4ON7yYgj7aQ76SDUwO8LeUT7UoJmlbU