Víťa Baborová: Změna

7. 4. 2022

Pandemie, krize a války nejvíce rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými. Většina chudne, ale miliardáři bohatnou. 2750 nejbohatších lidí ovládá 3,5 % světového bohatství a majetek chudší poloviny světové  populace 2% bohatství.

8 nejbohatších Čechů za loňský rok zbohatlo o 216 miliard korun.

Bylo zajímavé, když se před volbami objevily zprávy o Pandora Papers v souvislosti s premiérem. Je to systém anonymizace miliard dolarů bohatých oligarchů bez rozdílu národnosti, kteří neviditelně přesouvají svůj majetek do offshorových rájů. Všichni tito oligarchové nás tunelují a okrádají a vládnou.  Perou špinavé peníze. Tak už to v demokratickém kapitalizmu bývá. Ale i ti oligarchové mají svou hierarchii. Někdo je králem a někdo pěšákem. A vznikají války ekonomické, energetické, propagandistické, národnostní a dosaďte si tam další přívlastky. Hold je rozdíl mezi milionáři, multimilionáři a miliardáři. Nějaká nula sem a tam. A pěšáci se musí klanět těm králům. V kapitalizmu kapitalistům a o pracující lidi jim vůbec nejde. Ti jim akorát musí to bohatství vydělat.

Nyní jsme v té nejhorší krizi po roce 89. Naše vláda je naprosto bezradná. Vyhlašuje nouzové stavy, klaní se Bruselu, stará se o ekonomické uprchlíky především ze západní Ukrajiny, zakazuje weby, kriminalizuje každého, kdo si ověřuje informace a hledá pravdu. Vláda stále neřeší inflaci. Krize se řeší buď měnovou reformou nebo vysokou inflací. Výsledek je však stejný.

A co tak progresivní daň? KSČM ji navrhovala mnohokrát. Jenže právě ze strachu z této daně se rychle založil systém daňových rájů. Odklonit, nedanit.

Kapitalizmus se vyčerpává, krizi řeší válkami. 45 let Evropa žila v míru. Pak to začalo Jugoslávií, pandemií, Ukrajinou.

A ti bohatí stále bohatnou. Bohatnou z nevědomostí lidí. Co řekne mainstream, to je jediná svatá pravda, která se papouškuje. A budou to do těch hlaviček tlouct a tlouct.  Pak se nedivme, že ty historii znalé hlavičky se bouchají do prsou a volají Slava Ukrajini!, dokonce Herojam slava!. Zdraví se pozdravem banderovců. Klaní se těm, kteří např. v roce 1943 dokázali za pět dní zavraždit 17 000 Poláků, ve Lvově 8 000 Židů, Rusů, Poláků. Pak zabíjeli i volyňské Čechy. Klaní se těm, kteří přibíjeli muže na vrata, těhotným ženám párali břicha a vytrhávali ještě nenarozené děti, vraždili, upalovali, věšeli, znásilňovali.

Lidé, není čas na změnu?

Víťa Baborová, foto: KSČM
Vlastní