České tanky a obrněné transportéry pro Ukrajinu

6. 4. 2022

Podle informace poslance Benešíka z KDU – ČSL ze dne 5.4.2022, která byla zveřejněna na webových stránkách GLOBE24.cz a jinde, poslala Česká republika před několika málo dny na Ukrajinu tanky a obrněná bojová vozidla pěchoty /BVP/. Benešík za tento krok pochválil ministryni Černochovou. Jak uvádí další zdroje, jedná se o ešelon (nákladní vojenský vlak) plný tanků a bojových vozidel pěchoty. Jde o bezplatný dar a pomoc české vlády Ukrajině.

Zde je odkaz na tuto infomaci:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesko-poslalo-na-ukrajinu-desitky-t...

Na ruských sociálních sítích se objevilo i krátké video naloženého vlaku touto obrněnou technikou a byla k tomu v komentáři uvedena zpřesňující informace.  Česká republika prý posílá na Ukrajinu 5 tanků T - 72 a více než 50 obrněných bojových vozidel pěchoty, tzv. BVP.

Ministryně Černochová se pro media odmítla údajně k této otázce vyjádřit.  

V mediích se spekuluje o hodnotě tohoto daru Fialovo vlády. Některé zdroje hovoří o 1 miliardě korun, někdo uvádí větší sumu, někdo hovoří jen o 500 milionech korun. Při odhadech ceny se hovoří o tom, že jsou to sice tanky a obrněná vozidla starší výroby, ale které prošly modernizací v posledních letech, která stála značné peníze. Ministerstvo obrany již delší dobu hovoří o tom, že chce pořídit 120 ks nových BVP, kdy jedno nové obrněné vozidlo německé výroby stojí 250 milionů korun. Armáda ČR by chtěla uzavřít zakázku na jejich nákup za 57 miliard korun.

Česká republika neposílá v těchto dnech zbraně na Ukrajinu sama. Posílá je tam nyní i Velká Británie, ale i 10.000 km vzdálená Austrálie (kolonie Velké Británie), Litva. USA posílají v těchto dnech údajně dalších 100 milionů dolarů Ukrajině.

Ruští vojenští pozorovatelé hovoří o tom, že Rusko bude nuceno vybombardovat železniční uzle a koridory, na západní hranici Ukrajiny, aby se tato obrněná technika nedostala po železnici na Ukrajinu. Pravděpodobně to vybombardují i s vlaky najednou.  

Ruští vojenští analytici hovoří o tom, že ukrajinská armáda má nejmodernější zbraně NATO, výcvik ukrajinské armády je podle standardů NATO, dostává od NATO a USA rozvědné informace, dostává finanční podporu od zemí NATO, na straně Ukrajiny působí instruktoři NATO, ale i jednotky zahraničních žoldáků. Dokonce v Mariupolu kde nyní na závodě AZOV STAL probíhají velmi těžké boje, a kde je obklíčen a likvidován armádou Doněcké lidové republiky nacistický pluk AZOV Ukrajiny, jsou v obklíčení i příslušníci cizích států, hovoří se o francouzské Cizinecké legii i o Američanech. V této situaci pozorovatelé hovoří o tom, že na Ukrajině prakticky bojuje Rusko s NATO. A USA jen přilévají olej do ohně a smějí se v pozadí.

Premiér Fiala s vládou ČR ženou tuto republiku do obrovské krize. Premiér lže české veřejnosti o tom, že jsme ve válce. Dokonce už jej kritizují i bývalí vysocí funkcionáři ODS, naposledy bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, za rozpoutávání válečné hysterie kolem Ukrajiny a za to, že touto hysterií Fiala maskuje neschopnost své vlády řešit věci pro české občany.

Situaci s českým vojenským ešelonem a kolem konfliktu na Ukrajině budeme dále sledovat. 

Zde je odkaz na rozhovor s Vlastimilem Tlustým.
https://cnn.iprima.cz/postihly-nas-ctyri-katastrofy-jedna-z-nich-je-chov...

 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
GLOBE24.CZ, Youtube