Prioritou strany by měla být mediální politika

3. 4. 2022

Za účasti 1. místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka a předsedy ÚRK KSČM Jiřího Horáka se v sobotu 2. dubna uskutečnila krajská konference komunistů Plzeňského kraje.

Zhodnotila činnost a výsledky od poslední konference v roce 2020. Posoudila také současnou politickou a sociálně–ekonomickou situaci a stanovila hlavní úkoly práce v kraji do příští krajské konference.

Jedním z hlavních úkolů veškerého úsilí ve stranické práci bude posilování členské základny mladší a střední generací, neboť část těchto lidí si uvědomuje, že vývoj v naší zemi směřuje jiným směrem, než by si přáli. Dokumentuje to i věkový průměr přesahující 75 let. Rozhodujícím úkolem komunistů bude také podpořit kandidáty ve volbách do zastupitelstev obcí a měst v kraji, do Senátu ve VO č. 7, kam je doporučován bývalý poslanec Jiří Valenta.

Delegáti na velmi dobře připravené konferenci obdrželi celou řadu hodnotících materiálů a tabulek, které si mohli prostudovat předem. Předseda krajské organizace Miroslav Kavij ve svém úvodním vystoupení zdůraznil, že: »Dalším (kromě covidové pandemie) možná dalekosáhlým urychlovačem současné krize kapitalismu jsou a budou výsledky více než měsíc trvajícího válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Konfliktu, který má posloužit především USA vůči státům EU a západní Evropě. Slova představitelů NATO a jejich satelitních papoušků včetně České republiky o mírovém poslání aliance jsou skutečně bezcenná. NATO má totiž ve více než sedmdesátileté válečné agresivní politice, čítající na svých bedrech nespočet milionů mrtvých a zraněných obyvatel jednotlivých napadených států, smutné prvenství.« Celé této situaci nepřispívá ani vyjádření našich politiků, například premiéra Fialy, »že jsme ve válce«. Kavij kritizoval přiživování neřízené migrace, nebo tvrdošíjné prosazování »zelené politiky EU«. V důsledku likvidace vztahů s Ruskou federací dochází i na další krizi, krizi energetickou, působící spirálovitě na krizi inflační.

V diskusi se vyjádřila řada delegátů k množství problémů ve straně. Vystoupili i hosté konference P. Šimůnek a J. Horák. Ti doplnili informace o situaci ve straně, její ekonomické situaci, ale i o možnostech, které strana má do budoucna. Vyjádřili se i k otázkám vycházení našich Haló novin a podpoře prezidentského kandidáta Josefa Skály. Nevyhnuli se ani skutečnosti, kdy poukázali na to, že »otočil i prezident republiky«. Zdůraznili, že bude muset dojít k organizačním změnám ve straně.

V diskusi se zajímavým příspěvkem vystoupil také Ladislav Frouz, který kritizoval vedení strany za to, že KSČM nemá žádnou mediální politiku, což by měla být priorita. Lidé se tak bojí o to, co bude dál. V informacích se vytrácí vyváženost, objektivita, vyskytuje se více manipulativních informací, chybí pravda. Ke slovu se dostávají dezinformační a konspirativní weby.

Delegáti poté zvolili nové vedení kraje. Opětovně se předsedou krajské organizace stal Miroslav Kavij, místopředsedy František Podlipský a Karel Kvit. Bylo zvoleno 21 členů pléna, revizní a rozhodčí komise. Delegáti se vyslovili pro jednoznačnou podporu prezidentského kandidáta J. Skály.

Autor: 
Jan REJFEK, delegát konference, zastupitel městyse Dešenice
Zdroj: 
www.ihalo.cz