TASS: Západní země si budou muset otevřít rublové účty v ruských bankách, aby mohly platit za plyn

1. 4. 2022

Co se vlastně děje, co se už stalo? Dodali jsme evropským spotřebitelům naše zdroje, v tomto případě plyn. Dostali ho, zaplatili nám v eurech, která pak sami zmrazili. 

Putin podepsal dekret o pravidlech obchodu s plynem s nepřátelskými zeměmi. Západní země si budou muset otevřít rublové účty v ruských bankách, aby mohly platit za plyn.

PLNÝ TEXT V RUŠTINÉ (TASS): https://tass.ru/ekonomika/14243381

Prezident Ruské federace zároveň zdůraznil, že budou následovat sankce za porušení rytmu plateb. "Pokud k takovým platbám nedojde, budeme to považovat za neplnění ze strany kupujících se všemi z toho vyplývajícími důsledky," řekl.

"Nikdo nám nic neprodává zadarmo a my také nebudeme dělat charitativní činnost. To znamená, že stávající smlouvy budou zastaveny," zdůraznil Putin.

Putin také řekl, že rizika, která vznikají při obchodování s plynem za dolary a eura, jsou pro Rusko nepřijatelná.

„Rizika současného stavu věcí jsou pro nás samozřejmě nepřijatelná, a pokud se na problematiku podíváte jako na celek, pak je přesun plateb za dodávky ruského plynu do ruských rublů důležitým krokem k posílení naší finanční a ekonomickou suverenitu,“ uvedla hlava státu.

Zdůraznil, že v situaci, kdy je finanční systém západních zemí používán jako zbraň, kdy společnosti z těchto zemí odmítají plnit smlouvy s ruskými bankami, podniky, jednotlivci, kdy jsou zmrazena aktiva v dolarech a eurech, nemá smysl používat měny těchto zemí.

"Co se vlastně děje, co se už stalo? Dodali jsme evropským spotřebitelům naše zdroje, v tomto případě plyn. Dostali ho, zaplatili nám v eurech, která pak sami zmrazili. V tomto ohledu jsou všechny důvody věřte, že část My jsme dodali plyn do Evropy prakticky zdarma," rozhořčil se prezident. "To samozřejmě nemůže pokračovat." Putin také upozornil na skutečnost, že v případě dalších dodávek plynu a jejich úhrady podle tradičního schématu mohou být zablokovány i nové finanční příjmy v eurech nebo dolarech.

Zdroj: 
fb