Oldřich Bubeníček, ex hejtman Ústeckého kraje, glosuje současnou situaci v české politice

28. 3. 2022

Jak to vidím, Čajkovskij za válku na Ukrajině nemůže! Je jaro, kvetou krokusy, bledule, začínají hyacinty a narcisy, začíná zlatý déšť. K tomu sluníčko, prostě idylka. Ale všechno má své ale.

Z Bíliny je to vzdušnou čarou do Užhorodu cca 800 kilometrů, ale ze Strážnice cca 400 kilometrů. A Užhorod již znamená válka.

A to mě děsí. Nikdy jsem si nemyslel, že se dožiji, že tak blízko se bude válčit. Jako kluk si pamatuji, když si Američané snažili podmanit Vietnam. Masakry My-lai a další. Myslel jsem si, že nic horšího již nezažiji.

Potom se Sověti snažili vnést nový režim do Afghánistánu. Také fiasko.

NATO bombardovalo, prý humanisticky, Jugoslávii. A svévolné vytvoření Kosova. Dodnes černý den Evropy.

Likvidace Iráku kvůli chemickým zbraním, žádné se nenašly. Ale začala občanská válka Šiíté proti Sunitům. A náboženství v arabském světě dokáže divy.

Potom přišla Libye, po evropsku to jistě nebyla úplná lidská práva, ale ekonomické podmínky života mohla závidět i Evropa.

Další masakr.

Byly další větší či menší konflikty.

Ale konec února mě uzemnil. Chápu mrtvé v Oděse, neplnění minských dohod, mnoho mrtvých na Donbasu i Luhansku. To se nedá ospravedlnit.

Ale otevřená válka Rusko – Ukrajina mě šokovala. Do poslední chvíle jsem věřil, že k tomu nedojde.

Když se mě ráno 24.února desetiletý vnuk zeptal, dědo bude 3.světová válka, byl jsem mimo. Jen jsem řekl, Lukášku nebude.

A co jsem měl říci, když o něco později se ptala osmiletá vnučka Nela, dědo, proč Putin útočí na Ukrajinu, chudák Ukrajina.

Jako hejtman jsem navštívil Bělorusko, Rusko i Ukrajinu, poznal jsem mnoho lidí. Nevím, co s nimi dnes je. Mám jen nějaké kusé informace z ukrajinského Užhorodu.

Proto dnes říkám, domluvte příměří, přestaňte bojovat. Musí vyhrát diplomacie, ne zbraně. A diplomacie je umění kompromisu.

Je řada evropských politiků, kteří se o to snaží. Francouzský prezident, německý kancléř, turecký prezident, izraelský premiér, snaží se i papež.

Ale od českých politiků tu snahu neslyším, zde je prioritní válka, bohužel. Ukrajina je obilnice nejen Evropy, ruský plyn a ropa je energií, kterou potřebujeme.

Válka ničí všechny.

Paradoxně jako v jiných případech vyjdou ekonomicky ze situace nejlépe USA.

Máme dnes politické, ekonomické, kulturní i sportovní sankce proti Rusku. Ale musím se zeptat dnešních mocných, jak mohou za válku na Ukrajině desetitisíce mrtvých Rusů, Ukrajinců, Kazachů, Bělorusů a dalších národností příslušníků Rudé armády, kteří osvobozovali a padli na území dnešní České republiky.

Proč se likvidují památníky osvoboditelů, proč se nečinně přihlíží, když jsou pomalovány hákovými kříži.

A co se mě dotklo, byly sankce na paraolympiádě. Byli zde nejen zdravotně, ale i mentálně postižení sportovci. Ti jistě válku nezavinili.

A reakce vedení Národního divadla na Čajkovského, to je již mimo normální myšlení. Mistr žil v letech 1840 – 1893. Již jen chybí, kdy se začne v knihovnách likvidovat závadová literatura a cenzura se stane oficiálním projevem názoru.

Kam jsme to došli.

Ještě pár slov ke KSČM.

V Ústeckém kraji proběhla krajská konference, přes avizované problémy proběhla v klidu a pracovním duchu. Hovořilo se i o neúspěchu v krajských volbách. Bývalé vedení v čele s KSČM udělalo hodně - Krajská zdravotní, dopravní obslužnost, nové komunikace, sociální služby, rekonstrukce škol a další.

Ale komunisté neuměli toto prodat ve volební kampani.

Nechali se převálcovat populismem a v mnoha případech lží politické konkurence.

A do vedení se dostala znovu ODS, která po dodnes neuzavřeném případu s machinacemi s evropskými dotacemi, přivedla v roce 2012 kraj téměř ke krachu.

Máme před sebou komunální volby, a to zaznělo na krajské konferenci, šance KSČM se znovu postavit na důstojné místo v politickém pelotonu.

V čele krajské organizace zůstává Jaroslav Komínek, po boku má Radka Beleje, Pavla Vodseďálka, Jiřího Šíra, Tomáše Zíku a zkušeného politického veterána Stanislava Rybáka. Nový krajský výbor je parta lidí, kteří jsou ochotni pro rehabilitaci KSČM v kraji něco udělat. Rehabilitaci ve smyslu volebních výsledků.

K tomu potřebují podporu v okresech a potom občanů ve volbách.

A volební kampaň dělá každý člen a sympatizant.

Autor: 
Oldřich Bubeníček, ex hejtman Ústeckého kraje
Zdroj: 
fb