V pondělí 21. března 2022 jednalo Zastupitelstvo statutárního města České Budějovice.

22. 3. 2022

Řešili se hlavně Ukrajinci, rozpočtová opatření, podpora sportu a centrum města.

Zvýšení z pěti miliónů korun na deset schválili na pondělním zasedání zastupitelé v Českých Budějovicích na zajištění životních podmínek Ukrajinců v krajském městě. Z toho jeden milión bude odeslán jako dar na konto nadace Člověk v tísni. Primátor města Ing. Jiří Svoboda považoval za nutné podtrhnout, že nejde o rozhodnutí politické, ale silně humanitární.

Město zatím nachází možnosti, jak ubytovat zejména maminky s dětmi. Jsou využívány ubytovací kapacity ve vlastnictví města, ubytování poskytují také podniky, podnikatelé a podle možností pomáhají také občané.

Předseda klubu zastupitelů za KSČM Petr Braný vyslovil přesvědčení, že tento problém bude narůstat a vyžádá si určitě ještě více peněz. Klub komunistů chápe tyto události jako tragické a očekává, že výdaje se budou ještě zvyšovat. Poukázal také na to, nadberezny.jpgže město sice vytvořilo štáb pro řešení imigrace z Ukrajiny, ale tento kolektivní orgán měl pověřit zkušeného funkcionáře, například tajemníka úřadu, který by nesl odpovědnost za realizaci přijatých opatření a kontroloval fungování systému. Předcházet tak zbytečným nedorozuměním i vztahovým problémům.

Ukrajinské děti jsou ve městě v prostředcích MHD přepravovány bezplatně, byly ustaveny třídy, kde se malí Ukrajinci učí základům češtiny, mají zdarma i stravování. Zatím se projevily některé problémy v chování u mladistvých ve věku 15 až 18 let, kteří přišli do Čech bez rodičů. Uvažuje se o jejich internátním ubytování a zapojení do různých aktivit. Také v prostorách Kulturního domu Slávie by měla vzniknout dětská skupina za účelem jejich vyžití a zapojení do pracovních aktivit.

Zastupitelé v Budějovicích také projednávali zapojení finančních prostředků z minulých let do rozpočtu roku 2022. Toto rozpočtové opatření komunisté v hlasování nepodpořili z toho důvodu, že by měla být část z přebytku ponechána k rozhodnutí až po auditech v akciových společnostech, a hlavně po auditu města, tedy až v červnu. Tento přebytek v posledních letech každým rokem narůstá a nyní se převádělo do letošního rozpočtu skoro půl miliardy korun. Rozsáhlejší diskuzi vyvolalo také projednávání neinvestiční dotace města na podporu činnosti Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje, kde jsou soustředěni do sportovních tříd talentovaní mladí fotbalisté z celého kraje, a společně se na této nadační činnosti spolu s městem podílí Český fotbalový svaz a Jihočeský kraj. Někteří zastupitelé zaměňují tuto akademii za klubové akademie. Již několik týdnů vyvolává zájem a diskuzi mezi občany nový návrh na řešení dopravy a úpravu prostor Náměstí Přemysla Otakara II. Přesměrování dopravy v ulicích historického jádra města by mělo vést ke zklidnění dopravy a zamezit průjezdnosti aut napříč centrem, různé názory jsou také na umístění stromů a nového mobiliáře na tomto náměstí. Tento záměr má mezi občany podporu, ale také hodně odpůrců, zejména vůči nevhodnosti umístění stromů v mobilních nádobách.

Zdá se, že před závěrem volebního období se někteří mladší zastupitelé, zejména z řad Pirátů, mírní v diskuzních vystoupeních, takže toto zastupitelstvo konečně po projednání 37 bodů skončilo se západem slunce.

Autor: 
Ivan Nadberežný, zstupitel statutárního města České Budějovice
Zdroj: 
Vlastní