Rusko spustilo vlastní certifikační autoritu pro webové prohlížeče

14. 3. 2022

O víkendu se objevily zprávy, že Rusové podnikají kroky, které by mohly vést k úplnému odpojení ruských počítačových sítí od globálního internetu.

Zřejmě v obavách z dalších sankcí spustilo Rusko vlastní kořenovou certifikační autoritu, která má v případě odpojení nahradit ty zahraniční. Například: ru, su, rf atd.

Vydávání vlastních certifikátů nemusí být jen nevinná záležitost, otevírá to i prostor pro různou neplechu. Rusko, zdá se, takové technické problémy, které mohou vzniknout při odpojení sítí od globálního internetu postupně řeší. Je přitom jedno, zda se k odpojení odhodlá Rusko samo, nebo k němu dojde zásahem jiného. Jedním z problémů po přerušení vazeb mezi ruskými sítěmi a globálním internetem jsou TLS certifikáty, doménové služby atd. a zdá se, že tento problém již Rusko odstranilo.

„Komunikace a infrastruktura uvnitř takové případné ruské sítě fungovat bude, vyjadřují se odborníci. Internet je od začátku navržený tak, aby i při ostrovním provozu uzly, které na sebe v síti ‚vidí‘, mohly vzájemně komunikovat dál. Problémy ovšem nastat mohou například se službami. To se může stát například u běžně využívaného amerického Gmailu sloužící k posílání e-mailů. Ovšem v Rusku je jeho využívání velmi malé.

Svět je propojený takovým způsobem, že si to v běžném životě ani neumíme představit. Právě proto bude velký ruský experiment technicky velmi zajímavý, protože nám ukáže, co všechno nefunguje. Mohl by být velkým poučením pro zbytek světa, který by si mohl uvědomit, kde všude používáme cizí systémy. Navíc často zbytečně.

Zdroj:
Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní