Jeff Currie: Západ nemá nic, Rusko téměř všechno...aneb skutečné důvody války

11. 3. 2022

Patří k nejsledovanějším a velice respektovaným analytikům na světě. O kom je řeč? Bavíme se o hlavním komoditním stratégovi světoznámé banky Goldman Sachs.

Jeffrey "Jeff" Currie, tak se jmenuje. Jeho názory a prognózy většinou šokují, avšak nemá ve zvyku mýlit se. Třeba když v roce 2000 předpověděl růst ceny ropy nad 100 dolarů za barel...

Také jeho zatím poslední výrok vyvolal nemalý rozruch.

Řekl toto: "Dělám tuhle práci už třicet let a nikdy jsem neviděl trh takový, jaký je teď. Jedná se o krizi "molekul" = krize nejzákladnějších komodit. Došlo nám všechno. Ať už tomu říkáte jakkoli - ropa, plyn, uhlí, měď, hliník, prostě cokoli. Všechno nám došlo. Chápete? Západ už nemá nic. Pouze katastrofální dluhy a nadcházející hyperinflaci.

A Rusko má téměř vše. Navíc může své relativně malé dluhy splácet ze své levé zadní kapsy, a to i zlatem. Proto Západ potřebuje dobýt Rusko. Za tímto účelem také Západ přetvořil Ukrajinu do dnešní podoby. Rusko se však na současné události během dvou desetiletí Putinovy perestrojky dokonale připravilo. Finančně, ekonomicky a vojensky.

Závěr? Má-li civilizace přežít, Západ se bude muset smířit s porážkou a následně podstoupit několikadekádový pokles životní úrovně, aby mohl splatiti gigantické dluhy, které nashromáždili "jeho" parazitující politici."

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
fb