Nalezli nový domov

7. 3. 2022

Do okresního města Písku dorazilo okolo 50 imigrantů (rodiny) ze Žitomirska a dalších 50 je snad bude ještě následovat. Víc asi město nezvládne. Finanční sbírky, běžné dary a další předměty denní potřeby opravdu překonávají očekávání. Noví obyvatelé Písku jsou vděčni za milé přijetí a další nezbytnou pomoc. ČR a Písek chtějí považovat a považují za svůj nový domov a vrátit se na Ukrajinu nechtějí. Po vyřešení ubytování a nezbytných dokladů se chtějí muži i ženy okamžitě zapojit do pracovního procesu, děti do škol atd. Jak mám informace, tak soukromé podnikatelské subjekty a zaměstnavatelé v průmyslové zóně již uplatnily požadavky na přijetí do pracovního procesu, která zatím převyšuje možnosti.

Já sám mám s Ukrajinci dobré zkušenosti. Dlouho jsem je téměř denně potkával jako dělníky na stavbách, zateplování a oprav sídliště Jih. Jazyková bariéra velmi malá až žádná. Že špatný přízvuk, to nevadí. Zvláště jejich vedoucí byl pravá ruka stavbyvedoucího. Vysloveně slušná parta, byli ukáznění, dodržovali pracovní dobu, což u našich dělníků nebylo tak samozřejmé. I tu slivovičku jsme si spolu dali na závěr vyzdívek a montáži nových oken u mého bytu. Nyní je sídliště doslova ukázkové zvláště po výsadbě nových stromů a zřízení nových květinových záhonů.

Trochu odbočím. Uvádí se, že v Polsku takto pracuje až jeden mil. Ukrajinců a mezi Poláky a Ukrajinci panuje spokojenost. Odhaduje se, že Ukrajinci vytváří v Polsku až 2,5 % HDP ročně.

Novým občanům Písku, dříve Ukrajincům, přejeme u nás nalézt opravdový nový domov.