"Máte slovo", nebo "Držte hubu"?

4. 3. 2022

Poprvé v celé historii pořadu "Máte slovo s M. Jílkovou" na ČT ve čtvrtek 3.3., v pořadu který je deklarován jako kontroverzní, kde se mají tříbit protichůdné názory, bylo zvoleno jednobarevné sterilní složení aktérů. Jílková je dostatečně inteligentní, aby věděla, že tím zničila nejen tento díl, ale celou tradici, kterou založila. "Pořad se nedal dokoukat", - napsal někdo v reakci na servírování "pravd". Obdobných ohlasů jsem zaznamenal na FB i jinde větší množství. Fraška byla věnována válce na Ukrajině. Kdo má na to žaludek, případně kdo si myslí, že přeháním, může se podívat zde:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/222411030520009/

Svým způsobem je to závažnější fakt, než to, že je ode dneška (4.3.) vyhlášen stav nouze.

Přitom otázek, na které nebyla dána dostatečná odpověď a kterým se mediální mainstream vyhýbá jako čert kříži, je víc než dost:

- Proč se z Ukrajiny nestala vzorová demokratická a prosperující země?

- Udělalo vedení EU dost, aby zajistilo na Ukrajině standardní uplatňování národnostních práv, tak jako je tomu všude v EU, nebo systematicky nejen tolerovalo, ale podporovalo diskriminaci na jazykovém a národnostním základě?

- Prosazovalo vedení EU ekonomické a politické zájmy při angažování EU v dění kolem Ukrajiny, nebo z nějakých důvodů tyto zájmy obětovalo a dostalo EU do složité bezpečnostní, politické a hlavně hospodářské situace? (Podotázka: Připustila by Merkelová něco podobného?)

- Kdo na dění kolem Ukrajiny nejvíce vydělal?

- Je Putin šílenec, nebo jedná pod tlakem jestřábů a nacionalistů, kterým dlouhodobě hnal vodu na mlýn bezprecedentní nátlak na Rusko?

Pozor! Těmito otázkami neobhajuji ruské zájmy, ale naše! Platíme hodně a můžeme se dostat ještě do mnohem horší situace, pokud se necháme manipulovat a zastrašovat. Odmítání těchto otázek, případně vyhrožování těm, kteří je kladou, zastrašování těch, kteří na ně žádají odpověď = podněcování války.

To se může vymstít. V situaci, které vzniká černobílým viděním přerůstajícím v hysterii, živnou půdu brutální manipulace, může projít jakákoli provokace, i ta nejbizarnější!

Autor: 
Radim Valenčík
Zdroj: 
fb