Ami, go home!!!

15. 2. 2022

KSČM proti přítomnosti vojsk USA na našem území

Jak již Haló noviny informovaly, začaly několikadenní přesuny jednotek Armády USA přes území České republiky směrem na východ. Do soboty 26. února bude přes naši zemi přejíždět v sedmi konvojích na 1500 vojáků se 700 kusy vojenské techniky. S přítomností vojsk USA na území České republiky rozhodně nesouhlasí komunisté.

»Současný přesun jednotek vojsk USA přes naše území je součástí provokačních manévrů Saber Strike 2022. To se děje na pozadí nebezpečné eskalace mezinárodního napětí související s krizí ohledně Ukrajiny. Jedná se tak o nebezpečnou vojenskou akci, která bez jakýchkoliv pochyb přispívá k nárůstu nebezpečí nové válečné tragédie v Evropě,« uvedl pro HaNo místopředseda Ústředního výboru KSČM Milan Krajča.

Ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy čekají americký vojenský konvoj vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázalo nakažení COVID-19. »V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. První přijedou ve středu nad ránem,« řekla velitelka tábora Zdeňka Lapáčková.

Konvoj bude projíždět po českých silnicích v nočních hodinách rozdělený do několika částí a každá z nich následně i do menších skupin, které pojedou s časovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. Do Rančířova tak budou američtí vojáci dojíždět v několika proudech denně. Poslední by odtud měli odjíždět 22. února. Tábor jim poslouží i při návratu ve druhé polovině března.

Je třeba se nahlas ozvat!

»KSČM odsuzuje fakt, že se stále nové síly paktu NATO v současnosti přesouvají na území střední a východní Evropy. Na Slovensku byla například před několika dny navzdory mohutným protestům slovenských občanů a jejich většinovému nesouhlasu prosazena mezinárodní dohoda umožňující ozbrojeným silám USA využívat letecké základny na Slovensku. Obdobnou smlouvu umožňující stálou přítomnost vojsk USA i v naší zemi přitom prosazují také představitelé vládnoucí české pravicové pětikoalice,« zlobí se Krajča.

Situace se nelíbí ani předsedovi Vlasteneckého sdružení antifašistů ČR, z. s., jehož členy jsou antifašisté a pozůstalí po obětech nacismu a má ve svém programu důsledný boj za zachování světového míru, Zbyškovi Kupskému»Je třeba se nahlas ozvat! Pokud by se mělo i u nás schylovat k podpisu bilaterální dohody s USA a prodání suverenity za pár desítek milionů dolarů s umožněním americkým vojákům dělat si na našem území, co chtějí, měla by se zvednout největší vlna občanského odporu za posledních několik let. Ono totiž třeba od takových politických dárečků, jako jsou europoslanec ODS Alexandr Vondra, jeho stranická kolegyně ministryně obrany Jana Černochová či pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský, se podobného chování můžeme dočkat velice brzy. A to nemluvím o řadě senátorů…« uvedl předseda VSA.

Protestní akce

»Komunisté naprosto jednoznačně odmítají přítomnost vojsk USA na území České republiky. KSČM požaduje, aby naše země žádným způsobem, natož umožněním vojenských přesunů přes své území, nepřispívala k prohlubování napětí v Evropě zvyšováním válečného nebezpečí. I proto znovu opakujeme, že nesouhlasíme se členstvím naší země v agresivním paktu NATO a požadujeme vystoupení z něj. Rozhodně se stavíme na odpor proti válečnické politice české vlády aktivně plnící nebezpečné povely z Washingtonu a Bruselu. Společně s mnoha dalšími občany uděláme vše pro to, aby nebezpečné směřování naší země k nové válečné katastrofě, bylo zastaveno,« doplnil Krajča.

Jak informovaly HaNo, chystají komunisté proti provokačnímu průjezdu amerického vojska protestní akce. Ve středu od 17 hodin připravují jihlavští komunisté protest na mostě silnice do Jamné nad dálnicí za Kozlovem, nedaleko vojenského tábora, který budou konvoje využívat. Na podobnou dobu se plánují také protesty slovenských odpůrců agresivního paktu NATO na česko-slovenské hranici, jež proběhnou formou automobilového konvoje míru, který by měl z Bratislavy dorazit okolo 17.30 na hraniční přechod v Břeclavi.

»Proti přítomnosti vojsk USA u nás chystáme také demonstraci před budovou Velvyslanectví USA v Praze, která se uskuteční v neděli 20. února od 14 hodin v ulici Tržiště na Malé Straně. Zveme na ni všechny, kteří nesouhlasí s tím, aby se Česká republika stala místem takovýchto vojenských demonstrací, které ještě více zvyšují již tak mimořádné nebezpečí války. Jsme proto rádi, že tento protest, svolaný Krajským výborem KSČM Praha, podporují také různé mírové a protiválečné organizace,« konstatoval pro HaNo Krajča.

Autor: 
zmk
Zdroj: 
www.ihalo.cz