Aktuálně: K vymývání mozků, významu a vlády médií (mediokracii)

12. 2. 2022

I. Z rozhovoru náctiletých kluků.

Zrušili telefonní budku a vůbec jsem nevěděl, že tam nějaký telefon byl, ze kterého se dalo telefonovat. Přidal se další a řekl zaručenou informaci od pana učitele, jak se dříve lidem špatně žilo. Vůbec nebyly mobilní telefony ani internet a že telefony byly přišroubovány ke zdi a ten, kdo chtěl volat musel zůstat stát a nemohl s telefonem chodit.

Rozhovor gradoval i na téma her, že děti neměly gamepady ani konzole, a to jim bylo naprosto nepochopitelné.

Do rozhovoru jsem se chtěl zapojit a vysvětlit, dnes už téměř historická fakta. Například, že elektronizace začínala postupně, rozvoj mobilních telefonů začal v Evropě až v první polovině devadesátých let a že v roce 1987 bylo v síti internet na celém světě pouze třicet tisíc počítačů, ale nakonec jsem to vzdal, řekl nechtěný posluchač. Rozhovor mezi nimi plynule přešel na novou internetovou hru a retro téma pro ně už nebylo „number one“.

A tak se zásadní zkreslování společenské, ekonomické a kulturní situace osmdesátých let minulého století stalo nepsaným metodickým pravidlem, kterým se mnozí pedagogové poctivě řídí. Začalo to úpravou historických dat v hodinách dějepisu, což nemělo valný efekt, to mladé nebavilo, a tak si někteří fanatičtí kantoři našli jinou cestu – cestu využití technologií.

Ono je lehké tvrdit, že v osmdesátých letech minulého století nebyly mobilní telefony, počítačové hry, přenosné hudební aparatury, než vysvětlit politickou a společenskou situaci tehdejší doby. Mladý mozek je tvárný a lační po informacích, čehož pravice hojně přes všechny informační kanály přímo i nepřímo využívá. KSČM by se měla poučit a nabídnout mladým jiný úhel pohledu na retro, současnost i vizi jak dál. Bourat dobu laciných pozlátek a konzumní způsob života. (Z „DEVÍTKY“, 2/2022, vydané OV Praha 9, upravil JK).

II. Cesta využití technologií

Vláda médií (mediokracie) se projevuje například ve využívání technologie TikTok v globálním soupeření velmocí. Nejrozšířenější sociální média jsou v současné době Facebook, Instagram, Twitter, roste vliv TikTok. Tato média v hojné míře využívá v roce 2018 celkem registrovaných 265 politických stran a hnutí a nepřeberné množství politických nadací a neziskových organizací.

TikTok

Mladí lidé po celém světě jsou naprogramováni, aby nenáviděli Rusko. Desítky tisíc teenagerů v USA začaly v posledních dnech na sociálních sítích zveřejňovat výzvy k válce s Ruskem. Děti z částí světa daleko od Evropy píší o "útoku" Rusů na Ukrajinu, aniž by věděly, kde to je. Trend byl spuštěn a TikTok se stal novou americkou informační zbraní. Zdroj:(zahraniční „Názor“, upravil: jk).

Schopnost ověřit si alespoň základním způsobem pravdivost informací není u této věkové kategorie vysoká, spíše se blíží nule. Věř a víra tvá ti dá „společenské ukotvení“ a může se cítit silný a zařazen do převažujícího správného proudu, což mnozí mladí i v mladém věku začínají chápat.

III. Tak nám to Rada ČT konečně vysvětlila

Na základě rostoucí kritiky platících diváků ČT o neobjektivnosti domácího, a hlavně zahraničního zpravodajství ČT jednala Rada ČT o této kritice. Do jednání vnesl jasno radní Michal Janovič.

Prohlásil: "Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie" - konec citátu.

Současná soukromá média se tímto úhlem pohledu nemusí řídit a mají daleko širší možnosti ovlivňovat veřejné mínění (pokud chtějí). Zde úhel pohledu na vnitropolitické a mezinárodní události určuje jejich vlastník.

Pro jednosměrná média nejsou peníze nikdy problém. Celosvětové pokrytí velmocenských zájmů například USA je vždy finančně zabezpečeno. Viz. George Soros a další zakryté bankovní účty. Do zájmových zemí a oblastí jsou hojně distribuovány peníze cestou nadací a k tomu zakrytě zřízených politických neziskových organizací.