Sezimovo Ústí: Kovosvit se díky ruskému majiteli rozjel

5. 2. 2022

Strojírenská firma Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí měla loni tržby těsně pod jednou miliardou korun. Plánovala přitom 1,35 mld. Kč. Ruský majitel poskytl loni v listopadu podniku půjčku, i díky ní se povedlo víc rozjet výrobu. Letos chce Kovosvit vyrobit 266 strojů, proti loňsku dvojnásobek. Investuje asi 40 milionů Kč. Potřebuje přijmout 40 lidí.

Informovali o tom zástupci firmy. »První polovina roku byla ještě hodně ovlivněna covidem. Podepisovat více zakázek se nám začalo dařit až ve druhé polovině. V téhle chvíli máme na letošní rok podepsaných asi 110 strojů, což je velmi dobré číslo. Vzhledem ke covidu to byl úspěšný rok, nicméně Kovosvit má na mnohem víc, ale kvůli situaci na trhu jsme nebyli schopni plně využít kapacitu. Majitel poskytl půjčku do provozního cash flow, i díky jeho podpoře se výroba rozjíždí na mnohem větší obrátky. Byla to významná půjčka,« řekl generální ředitel společnosti Pavel Kovář.

Nadpoloviční většina zakázek míří do České republiky a na Slovensko, zbytek do Evropské unie. Firma má i zakázky za 400 mil. Kč na stroje, které dodá do Ruska. Zakázku zpracovává, ale problém jsou vývozní licence. »Situace s Ruskem je ze strany vlády velmi opatrná a licence nejsou v našich rukou,« řekl Kovář. Na export šlo loni kolem 40 procent výrobků.

Letos plánuje Kovosvit tržby ve výši 1,55 mld. Kč a zisk EBITDA (před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) asi 60 mil. Kč. Ve všech halách teď vyrábí naplno. »Odložená poptávka je veliká, firmy chtějí najednou investovat,« řekl finanční ředitel společnosti Václav Zahrádka.

Kovosvit letos investuje přes 40 mil. Kč. Kvůli rostoucím cenám elektřiny také zvažuje, že pořídí nová světla, solární panely či kogenerační jednotku, což by byly další investice řádově za desítky milionů.

Loni prodala firma 130 strojů, letos jich plánuje dodat 266, řada z nich bude z oddělení automatizace. »I díky covidu a situaci na trhu, kdy je nedostatek lidí, chtějí firmy čím dál víc využívat automatizovaná řešení. Máme před sebou několik takových velkých zakázek v České republice a na Slovensku,« řekl Kovář. Firma, jež má 450 svých pracovníků a 50 agenturních, potřebuje i proto 40 dalších. Spolupracuje s ČVUT, brněnskou VUT i českobudějovickou VŠTE.

V roce 2020 utržily dvě hlavní společnosti firmy 842 mil. Kč. Obě skončily ve ztrátě po zdanění, jak vyplývá z výročních zpráv. Kovosvit Machine Tools vykázal ztrátu 47,2 mil. Kč, Kovosvit MAS Foundry 11,8 mil. Kč.

Firma patřila do léta 2020 podnikateli Michalu Strnadovi, který ji pak prodal ruskému investičnímu fondu za stovky milionů korun. Jediným akcionářem Kovosvitu je společnost Andži. V ní vlastní stoprocentní podíl Tatiana Kuranovová, která je i předsedkyní představenstva Kovosvitu. Nový vlastník převzal firmu i se závazky a úvěry, které byly ve stovkách milionů. Kovosvit má tradici ve výrobě obráběcích strojů. Firma mívala až 3000 zaměstnanců.

Autor: 
(ici)
Zdroj: 
ihano.cz