Nohavová: Na rozdíl od Poláků a Maďarů

4. 2. 2022

Polské státní vedení se pokouší řešit inflaci zrušením DPH na potraviny a některé zboží, maďarské zase projednalo v Rusku další dodávky plynu dokonce za zvýhodněnou cenu. Jen u nás předchozí vládou zrušené DPH na elektřinu a plyn neprošlo. Prý jen cílená pomoc pomůže, a tak do kapes distributorů se dostanou prostředky navíc, s nimiž na konci třetího čtvrtletí minulého roku nemohli počítat. Zvýšenými cenami zasažena přitom bude celá společnost, inflace dál poroste, podniky zdraženou energii totiž promítají do cen svého zboží, protože akcionáři či jejich majitelé přece poškozeni být nemohou. Ti nejpotřebnější, údajně takoví, kterým energie zvedla náklady na třicet procent, mohou vyplnit formulář, nechat se prověřit úředníky a pravidelně tento postup opakovat. Teprve po úředním razítku dostanou jistou kompenzaci. Když jsem slyšela zdůvodňování lidoveckého ministra práce a sociálních věcí k faktu, že DPH nebude na zmíněné energie obecně zrušeno, divila jsem se, že takovou asociálnost může vypustit z úst politik chlubící se »křesťanskou láskou«.

Každého z nás se zdražení energie a následně všech dalších výrobků přece týká a prudce zhorší jeho životní úroveň. Zatím zřejmě, alespoň soudě podle demonstrací anticovidovců a mlčení ostatní »šedé zóny« (termín paní Šiklové), máme ještě z čeho brát, i když si »utahujeme opasky« a odpíráme mnohé, co bychom si dříve neodpírali. Navíc ono zdražování skutečně vyvolává řetězovou reakci a zdražuje se všechno. Jako obyčejně vedení Evropské unie mlčí. Politika převažuje a tak plynovod Nord Stream 2 je stále prázdný a slouží jako nátlaková zbraň proti Rusku. Nic nevadí, že dodávky plynu touto cestou by zlepšily situaci v Evropě a napomohly i stabilizovat ceny. Americké zájmy jsou přednější. A tak je, zvláště v Česku, s radostí plníme.

Téměř současně česká vláda, která přednostně schvaluje dodávky munice a snad jako jediná v Evropě podepsala »pakt o spolupráci« s ukrajinskými ozbrojenými silami, prioritně projednala naše případné tamější »nasazení«, pokud by došlo k »invazi Ruska« na Ukrajinu. Co všechno bylo ukrajinskému, nejvíce v Evropě střeženému generálu, který sem kvůli tomu přiletěl, slíbeno, nevíme. Kdyby šlo jen o převzetí darované munice, mohl k nám přiletět kdokoli. Něco navíc slíbeno být tedy muselo.

Svými antiruskými postoji děláme všechno pro to, aby např. levnější ruský plyn k nám nemohl proudit. Přitom jsme dokonce přijali antiruský zákon, podle nějž jsme vyřadili z tendru na dostavbu Dukovan a Temelína možné, podstatně levnější a zkušenější ruské dodavatele, než jsme oslovili. Proto mně tolik vadí, že na rozdíl od polské a maďarské vlády přednost u nás dostávají zástupné problémy a politická gesta a to, co skutečně komplikuje lidem život, zvláště narůstající inflace, ministry nechává klidnými.

Autor: 
Alena NOHAVOVÁ, předsedkyně Jihočeského KV KSČM
Zdroj: 
www.ihalo.cz