Situace v Kazachstánu 9.1.2022 k 10:00 hodině

9. 1. 2022

Situace v celém Kazachstánu se výrazně stabilizovala, prakticky v regionech Kazachstánu je již údajně klid, pouze v Alma-Atě se ještě místy ozývá střelba. Po celé zemi probíhá "antiteroristcká operace", kdy jsou bezpečnostními složkami státu vyhledávány buňky a základny teroristů, které jsou likvidovány.

Situaci pomohla zklidnit blesková pomoc zemí ODKB – Společenství států kolektivní bezpečnosti, které přepravily své vojenské kontingenty do Kazachstánu, aby pomohly s ochranou strategické infrastruktury této země.

Jenom Ruská federace na rychlou reakci vyčlenila 70 nákladních armádních letounů IL - 72 a 4 nákladní letouny Antonov, které přepravily do Alma-Aty speciální obrněné transportéry s výsadkáři a s jejich komplexním zabezepčením. Obdobně postupovaly další státy ODKB.

Rusko vyslalo do tohoto kongingentu, který čítá celkem 2500 příslušníků ze všech zemí ODKB dohromady „specnaz“ desantu (výsadkových vojsk), což jsou nejlépe vycvičené speciální výsadkové bojové jednotky pro pouliční boj a boj v týlu nepřítele. Tyto jednotky převzaly ihned kontrolu nad mezinárodním letištěm v Alma-Atě. Údajně již odrazily několik malých pokusů bojůvek teroristů, dostat se na letiště. Letiště je uzavřené a v současné době zde probíhá pouze vojenský transport. Odtud také probíhá transport lidí, kteří se nemají jak dostat z Kazachstánu do své země. Jenom ruských občanů, kteří žádají pomoc s odjezdem z Kazachstánu je údajně několik set.

Dnes už je podle vedení Kazachstánu patrné, že proti této zemi byla dlouhodobě připravována a vedena hybridní válka ze západu a pro vyvrcholení této operace, která měla za cíl uskutečnit státní převrat v Kazachstánu byly použité všechny prostředky hybridní války. Operace probíhala přesně podle předem připraveného plánu, cílevědomě.

Jen do Alma-Aty bylo dle Bezpečnostní rady státu vysláno řídícím štábem hybridní války 20.000 bojovníků, kteří měli za úkol dostat město a mezinárodní letiště pod svou kontrolu. Bylo to více bojovníků, než bylo příslušníků bezpečnostních složek státu v tomto městě. 

K dnešnímu dni je v Kazachstánu zatčeno a ve vyšetřovací vazbě drženo 5800 lidí, kteří se podíleli na organizaci nepokojů a pokusu o státní převrat. Údajně 134 z nich již bylo sděleno obvinění za zvlášť těžké zločiny. Výslechem zatčených bylo zjistěno, že v bojůvkách působí islámští radikálové z řady zemí, např. z Afghanistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu, Kyrgistánu, Ujguři, ale i z radikálové z Kazachstánu, Ukrajiny i Ruské federace. Byly využity i kriminální živly (kriminálníci, rváči a vrazi) z Kazachstánu a Armenie. Ale i drogově závislí lidé. Televize ukázala jednoho zatčeného Kazachstánce, který řekl na kameru, že byl nezaměstnaný a měl dluhy. Že mu neznámí lide nabídli, že mu zaplatí větší množství peněz za účast v demonstracích v Alma-Atě. Tak řekl, že ano a oni mu koupili letenku do tohoto města, kam přiletěl již 2.1.2022. Tam se měl hlásit v jednom hotelu. Když tam přišel, byli tam údajně již lidé z několika okolních zemí. Jen z tohoto je patrné, že se nejednalo o spontánní protest, ale o dlouhodobě připravovanou akci! Šlo o vytvoření armády protistátních bojovníků a placených demonstrantů. (Landsmanschaftu džihádu).

Zajímavá je také otázka používání drog v takové protestní akci. Jednak do pouličních protestů jsou vtaženi lidé, závislí na drogách, kteří si svojí účastí v protestech kupují další drogu na kterou jinak nemají peníze. A dále bylo zjištěno už v jiných zemích, kde probíhala barevná revoluce, že lidem tzv. silových bojůvek protestantů (rváčům a provokaterům, kteří mají za úkol vyprovokovat násilný střet s policií), jsou dávány lehčí drogy, aby se podpořila jejich agresivita proti pořádkovým policistům, na které oni po rozběhnutí naskakují a poráží je na zem kopem a vahou svého těla.    

Podle vyjádření představitele Policie Kazachstánu, na zachvácení mezinárodního letiště v Alma-Atě byla vyslána jednotka o síle 800 bojovníků. Plně vyzbrojených automatickými zbraněmi, sniperskými puškami a pistolemi. Jejich útok na letiště ale po těžkých bojích odrazila armádní jednotka kazachstánských výsadkářů.

Jen v Alma-Atě shořelo několik stovek aut. Veřejná doprava nefunguje. Bylo zde údajně vyrabováno minimálně 100 obchodů a bank, včetně bankomatů. Na všech vjezdech do města nyní stojí kontrolní blokposty (celkem jich je 13) a každé vozidlo je při vjezdu podrobně kontrolováno, aby se do města nedaly dovést zbraně. Na blokpostech se vytváří až 3 hodinové fronty. Ve městě je údajně nedostatek potravin, protože zásobování nevyrabovaných obchodů po silnici je problematické.  Potravin ve velkoskladech je údajně dostatek. Začíná problém s pohonnými hmotami.

Úřady nyní mluví o tom, že za vysokými cenami pohonných hmot, které vedly k počátečním pouličním protestům vedla i uzavřená kartelová dohoda 180 dodavatelů pohonných hmot v Kazachstánu, kteří drželi vysoké ceny kartelu. 

V celém Kazachstánu shořelo, nebo bylo zcela zničeno k 9.1.2022 celkem 346 policejních aut. Bylo vyrabováno 70 obchodů se zbraněmi. Dokonce údajně byly přepadnuty dvoje kasárna, kde teroristé získali zbraně i armádní oblečení. 

Teroristé se na několika místech údajně převlékli do ukradených uniforem policie a armády, aby tak zmátli občany a bezpečnostní složky státu. Aby se nyní armáda a policie odlišily od teroristů v jejich uniformách, nosí na klopě speciální rozlišovací stuhu.

Bylo zjištěno, že teroristické skupiny jsou vybaveny nejmodernějšími speciálními vysílačkami a dokonale tak koordinují svoji činnost po celé zemi. Bezpečnostní složky státu hovoří o tom, že v Kazachstánu je jedno řídící centrum teroristů, po kterém usilovně pátrají.

Jedno zahraniční centrum, které řídí bojůvky v Kazachstánu je v Kyjevě na Ukrajině, kde je připravena exilová Kazachstánská vláda v čele s bývalým bankéřem a ministrem energetiky Kazachstánu Abjajevem, na kterého je ale vydáno několik zatykačů za podíl na vraždě bankéře, ale i za miliardové zpronevěry. 

Také americké televize se zajímají o dění v Kazachstánu a obrací se na tamní politology, kteří požívají jejich důvěru. Jeden z kazašských politologů pro americkou televizi Currenttime.TV uvedl, že 8.1.2022 již probíhá v Kazachstánu třetí etapa hybridní války. Že současní lidé, kteří jsou v ulicích (bojovníci), již nemají s lidmi, kteří stáli v ulicích na počátku protestů 2.1.2022 nic společného. Potvrzuje to naše slova, že státní převrat, jako vrchol hybridní války, pokud chce být úspěšný, musí být rychlá záležitost. Musí to být otázka několika málo dní, kdy je potřeba zmást veřejnost, že jde o ušlechtilé ideály, vyvolat obrovské emoce v zemi a protivládní nálady, a využít krátkého času, kdy jsou státní orgány a nejvyšší představitelé státu zcela zaskočeni událostmi. Na druhé straně příprava na státní převrat trvá řadu měsíci i několik let.

Zde je odkaz na videorozhovor:

https://www.youtube.com/watch?v=y82u5uQGmpo

EU a její ministr zahraničí Borel vyzývá kazachstánské orgány k jednání s protestujícími a ke zdrženlivosti. O ozbrojených bojovnících a o uřezaných hlavách několika policistů a vojáků nemluví. 

Spojené státy americké napadají prostřednictvím ministra zahraničí Blinkena vojenskou pomoc zemí ODKB Kazachstánu, hlavně pomoc Ruské federace, s čímž nikdo na západě nepočítal. Všechny překvapila blesková reakce členských zemí ODKB. USA zpochybňují právní stránku této pomoci. V současné době předsedá této organizaci Arménie a její premiér Pašinjan prohlásil, že pomoc členské zemi Kazachstánu je přesně v rámci uzavřených platných dohod členských států.

V Kazachstánu se řeší otázka role bývalého prezidenta Nazarbajeva v této krizi. Západní media v posledních dnech rozšířily zprávu, že on, jeho dcera a další příbuzní prchli soukromým letadlem z Kazachstánu do zahraničí. Ukázalo se, že to není pravda. Nazarbajev je v hlavním městě Nur-Sultanu a vede telefonická jednání s různými představiteli státu i se zahraničními činiteli. Vydal prohlášení, ve kterém vyzývá národ ke sjednocení se kolem současného prezidenta Tokajeva a jeho podpoře.

Po tom všem, co bylo uvedeno výše v tomto článku, na základě převzatých informací z kazašských a ruských medií je evidentní, že se jednalo o dlouhodobě plánovanou, dobře připravenou a organizovanou akci na státní převrat v Kazachstánu.    

Bezpečnostní rada státu v čele s prezidentem země vydala prohlášení, že se jednalo o hrubé selhání tajných služeb Kazachstánu, které nezachytily přípravu na státní převrat v zemi, ani působení zahraničních bojůvek v zemi. Byl vysloven názor, že se část lidí z vedení tajných služeb podílela na přípravě státního převratu!

Dne 5.1.2022 byl prezidentem země z funkce ředitele „Výboru národní bezpečnosti Kazachstánu“ (tajné služby) odvolán její šéf Karim Nasimov, velmi vlivná persona. a je v policejní izolaci. Je národností Ujgur. Začínal v tajné službě SSSR, tzn. v KGB. Později studoval vysokou školu v Číně, řadu let působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Nazarbajeva, je to jeho velmi blízký spolupracovník a přítel. Byl 7 let premiérem Kazachstánu. Je podezříván z toho, že selhal v klíčové bezpečnostní funkci šéfa tajné služby, ale navíc, že se podílel na přípravě státního převratu! Bylo údajně zjištěno, že to on dal příkaz 3 hodiny před útokem bojůbek teroristů na mezinárodní letiště v Alma-Atě, aby se bezpečnostní složky stáhly z letiště.

Jeho náměstkem je generál Abiš, který je zeť Nazarbajeva, který byl nyní také odvolán z funkce. Takže v Kazachstánu bude složitější pozadí pokusu o státní převrat. 

Situaci budeme nadále sledovat.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web