On line diskuse za použití internetového chatu s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou

16. 12. 2021

Dnes ve čtvrtek 16. prosince se internetovou cestou uskutečnila uzavřená, zatím první diskuse s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Byla určena pro členy strany, nebyla veřejná a její účastníci nemuseli ani nikam chodit. Besedovat šlo především ze svých domovů a pracoven. Instalace chatového programu Microsoft Teams byla pohodlná, intuitivní a netrvala ani 3 minuty. Každý si mohl, ale nemusel, zapnout mikrofon nebo kameru, to podle osobního rozhodnutí a možnosti zviditelnění při pokládání otázek.

Do diskuse bylo přihlášeno více než třicet diskutujících, kteří plně využili časového prostoru 1,5 hod. pro kladení jak ústních, tak písemných dotazů. A jaká témata byla řešena? Především šlo o otázky ekonomické, postupné přípravy na komunální volby a mediální politiky strany.

V rámci jihočeské stranické organizace se aktivní části diskuse zúčastnili za OV KSČM Písek Josef Kovařík, Strakonice Ivo Přikryl a České Budějovice Jan Pikous. A jaké okruhy otázek byly položeny? Týkaly se týdenního informování členů strany a sympatizantů Kateřinou Konečnou a mediální aktivitou samotných komunistů. Dále byl položen dotaz na možné využití spojení levicových subjektů v tzv. bloku „Česká levice společně“ při budoucích krajských volbách. Snad nejaktuálnější byl dotaz Jana Pikouse směřujcí k prudkému zdražování energií, co je toho příčinou, jak se bránit a co proti tomu dělali čeští zástupci a komunisté v bruselských i českých orgánech. Bohužel při rozhodování v EK asi před třemi lety, kdy se v EK rozhodovalo, předseda vlády Andrej Babiš zklamal. Doma mluvil jinak, než pak v Bruselu jednal. Tomuto dotazu se Kateřina Konečná věnovala snad nejvíce a zazněla fakta, která nebyla téměř známa.

Využití chatového programu bylo velmi pohodlné a lze si jen přát, aby při dalším opakování se diskuse zúčastnilo více zájemců. V rámci jihočeských komunistů byl podán doporučující návrh na vytipování jednoho až dvou nosných aktuálních témat (mimo ostatních), ty rozebrat podrobněji a bude-li to možné navrhnou pro komunisty další postup. 

Řekli o chatové diskusi:

„Hodinu a půl trvající on-line hovor využili jako příležitost se nové předsedkyně zeptat na široké rozpětí otázek. Od problematiky obchodování emisních povolenek až k budoucnosti Halo Novin. Na všechny dostali jasné (nutno podotknout nepříliš stručné) odpovědi. Jako jeden z účastníků musím konstatovat, že mám ze setkání skvělý pocit. Utvrdil jsem se v přesvědčení, že nové veden strany je připraveno jasně a bez vytáček komunikovat jak dlouhodobé, tak aktuální cíle komunistů. To vše navíc moderní formou konference přes Teams v krásných pro pracujícího člověka dostupných 18 hodin. Doufám a těším se, že se podobné příležitosti diskuze tentokrát na pevně daná témata budou opakovat a že se řady účastníků rozrostou, abychom mohli co nejefektivněji pracovat v duchu našeho hesla s lidmi pro lidi“, uvedl Jan Pikous.

Autor: 
Josef Kovařík, Jan Pikous
Zdroj: 
Vlastní, obrázky: sken,