Rozpočet Českých Budějovic na rok 2022

6. 12. 2021

Klub Zastupitelů města za KSČM v Českých Budějovicích se aktivně zapojil do jednání ZM v pondělí 6. prosince. Za hlavní projednávaný materiál považuje návrh rozpočtu města na rok 2022. Po podrobném prostudování jsme došli k závěru, že návrh rozpočtu počítá s řadou investičních akcí, zejména s jejich zahájením jako např.  rekonstrukce KD Slavie, přeměna Mariánského náměstí, přeložky komunikací a jiné.

Klubu ale chybí jasné naplnění slibů koalice, že v tomto volebním období postavíme nové městské byty, nebo některá relaxační zařízení pro občany. Ani na splnění  vlastního slibu koalice nenašla odvahu, tím se na příklad otevírá prostor pro soukromé developery v bytové výstavbě. Nedostali jsme odpověď, jak bude radnice reagovat na demografický vývoj a rozvoj lokality Dubičný potok, kde roste rozsáhlý obytný komplex. Škola, která měla být součástí komplexu, v rozpočtovém výhledu chybí. Rozšiřováním ZŠ Pohůrecké si do budoucna vytvoříme stejný problém jako na Máji, kde jsou školy k dnešním stavům žáků předimenzované, zatímco v jiných částech města praskají ve švech.

Rozpočet na rok 2022 rozestavěním nebo započetím některých staveb zatíží na řadu let rozpočty města a už jen ve výsledku hospodaření pro rok 2023 předpokládá současná koalice přijetí víc jak miliardového úvěru.

Celkově návrh rozpočtu v investiční oblasti působí bezradně a s neoprávněnou důvěrou, že stát nás zahrne vysokými dotacemi.

Takto vystoupil předseda Klubu ZM KSČM Petr Braný na minulém jednání Finančního výboru a po široké diskusi z 10 členů výboru pouze 5 tento návrh rozpočtu podpořilo, Finanční výbor tím pádem pro jednání ZM nedal souhlasné stanovisko a nedoporučil rozpočet v tomto návrhu schválit.

Petr Braný, předseda Klubu zastupitelů KSČM města České Budějovice
Vlastní, foto: KSČM