Závěry Mezinárodní konference v Praze VVER-2016 (i o Temelínu) se nejen médiím nehodí

6. 11. 2016

Rozvoj nových jaderných bloků jen při realizaci technologií, která je již prověřená, bezpečná a efektivní - s ruskými reaktory VVER, říkají čeští specialisté, jež vystoupili na velké Mezinárodní konferenci v Praze VVER-2016.

Na konferenci se projednávala otázka vztahující se k různým aspektům celého životního cyklu atomových elektráren s ruskými vodo-vodními energetickými reaktory VVER (tak se nazývají proto, že voda je současně nositelem tepla i zpomalovatelem neutronů). Rosatom nyní konstruuje s pomocí technologie VVER osm bloků na území Ruska. Státní korporace má nyní ve svém portfóliu zakázek 36 bloků za hranicemi. Jiří Koliba, zástupce ministra průmyslu a obchodu České republiky, jenž vystoupil na konferenci, řekl, že na českých jaderných elektrárnách neproběhla za celou jejich historii ani jedna havarijní situace.

Sputnik: Григорий Сысоев Rosatom předal Česku dokumenty o eventuální výstavbě bloků jaderné elektrárny „Technologie VVER je hodnocena jako absolutně bezpečná, unikátní, spolehlivá, efektivní a proto je pro nás výhodná," řekl zástupce ministra. „Není tajemství, že Česká republika plánuje vytvoření nových zdrojů energie a je jasné, že pokud již máme zkušenost se zdrojem, je nejpohodlnější v tom pokračovat. Stavba nového zdroje na atomové elektrárně Temelín a Dukovany je nyní na programu dne," prohlásil Koliba. S ním byl solidární prezident České nukleární společnosti Daneš Burket, jenž pracoval více než dvacet let v jaderné elektrárně Dukovany.  AFP 2016: Toshifumi  Kitamura. V atomové elektrárně Fukušima 1 došlo k úniku radioaktivní vody„ Já si myslím, že čas ukázal: technologie VVER je vyzkoušená, konkurenceschopná, bezpečná a efektivní," prohlásil Burket.

Na konferenci byla představena statistická data potvrzující spolehlivost a bezpečnost reaktorů VVER. Například, koeficient vynucených ztrát elektrické energie charakterizující bezpečnost jaderných elektráren je u reaktorů VVER 0,23%, přičemž u reaktorů jiných typů se pohybuje mezi 0,9% až 1,2%. Experti říkají, že nízká úroveň tohoto ukazatele svědčí o dobrém technologickém stavu a spolehlivé činnosti zařízení jaderných elektráren s reaktory VVER. Kromě toho je množství všech automatických neplánovaných odstávek reaktorů v kritickém stavu u reaktorů VVER za rok rovno nule. U reaktorů jiných typů se tento ukazatel pohybuje od 0,67 do 0,78.

Autor: 
foto: JETE
Zdroj: 
cz.sputniknews.com