Poučné čtení z USA tisku. Miliony lidí se na darované jídlo spoléhají jako na zdroj výživy

19. 11. 2021

Americké potravinové banky se snaží nakrmit hlad uprostřed rostoucích cen.

OAKLAND, Kalifornie (AP) - Americké potravinové banky, které se již potýkají se zvýšenou poptávkou rodin, které pandemie odsunula na vedlejší kolej, nyní čelí nové výzvě – rostoucím cenám potravin a problémům s dodavatelským řetězcem, které otřásají národem.

Vyšší náklady a omezená dostupnost znamenají, že některé rodiny mohou získat menší porce nebo náhrady za sponky, jako je arašídové máslo, které některé potravinové banky kupují za téměř dvojnásobek toho, co to stálo před dvěma lety. Jak se blíží svátky, některé potravinové banky se obávají, že nebudou mít dostatek nádivky a brusinkové omáčky na Díkůvzdání a Vánoce.

"To, co se stane, když ceny potravin vzrostou, je nedostatek potravin pro ty, kteří to zažívají, se jen zhoršuje," řekla Katie Fitzgeraldová, provozní ředitelka neziskové organizace Feeding America, která koordinuje úsilí více než 200 potravinových bank po celé zemi.

Miliony lidí se na darované jídlo spoléhají jako na zdroj výživy.

Potravinové banky, které se rozšířily, aby uspokojily nebývalou poptávku způsobenou pandemií, nebudou schopny absorbovat věčné náklady na potraviny, které jsou dvakrát až třikrát vyšší, než bývaly, řekla.

Narušení dodavatelského řetězce, nižší zásoby a nedostatek pracovních sil přispěly ke zvýšení nákladů pro charitativní organizace, na které se desítky milionů lidí v USA spoléhají na výživu. Darované potraviny jsou dražší na pohyb, protože náklady na dopravu rostou a úzká místa v továrnách a přístavech ztěžují získání zboží všeho druhu.

Pokud musí potravinová banka vyměnit za menší velikosti konzervovaného tuňáka nebo provést náhrady, aby natáhla své dolary, řekl Fitzgerald, je to jako přidat "urážku zranění" rodině, která se vztyčí z nejistoty.

V neúnosně drahé oblasti San Francisco Bay utrácí komunitní potravinová banka okresu Alameda v Oaklandu dalších 60 000 dolarů měsíčně za jídlo. V kombinaci se zvýšenou poptávkou nyní vysoluje 1 milion dolarů měsíčně na distribuci 4,5 milionu liber (2 miliony kilogramů) potravin, řekl Michael Altfest, ředitel komunitní angažovanosti oaklandské potravinové banky.

Před pandemií utratila čtvrtinu peněz za 2,5 milionu liber (1,2 milionu kilogramů) jídla.

Náklady na konzervované zelené fazolky a broskve se pro ně zvýšily téměř o 9%, řekl Altfest; konzervovaný tuňák a zmrazená tilapia o více než 6 %; a případ 5 liber zmrazených kuřat pro sváteční stoly je o 13%. Cena za suché ovesné vločky vzrostla o 17%.

JANIE HAR

Janie Har, 10. listopadu 2021, Zprávy AP