A VO.. VO.. VOTOM TO JE... pane premiére v demisi, Andreji Babiši

15. 11. 2021

Pane premiére v demisi, Andreji Babiši,

nemohu jinak než reagovat a s Vámi souhlasit i nesouhlasit. Jako v minulém volebním období, kdy jsme spolu svedli nejednu náročnou bitvu, hádali se až do krve, ale myslím, že vždy věcně a v mezích korektnosti - bez urážek a vzájemného napadání. Připomínám, že když jste jako vládní hnutí ANO začali ignorovat naše požadavky, obsažené v Dohodě o toleranci, bez nadbytečných a pro média osnovaných tyátrů, jsme se rozešli. Bylo to myslím korektní. Jako politického protivníka jsem Vás respektoval, zejména stran Vaší často až neskutečné pracovitosti.

Ale k věci, po přečtení Vašeho rozhovoru v Právu, musím konstatovat, že je to jako obvykle, v jedné věci jste mě potěšil, v té druhé jsem málem vylétl z kůže, jak se lidově říká. Oč tu kráčí? V jisté části onoho dialogu se vyjadřujete k současné situaci v energetice, a sice... "Kdybychom měli sto procent ČEZ, tak bychom mohli říci, že všechny lidi, které podvedla Bohemia Energy, ČEZ podrží. Kdybychom měli Transgas, tak jsme mohli nakupovat plyn jako Maďarsko, udělat s Ruskem přímý kontrakt na 15 let." To je pravda, ale nic jste proto za ony tři roky spolupráce neudělal.

Ovšem tvrdíte-li v dalším pokračování onoho rozhovoru, že občané už nepotřebují KSČM, neboť přece mohou volit Vaše hnutí ANO...- to jsem opravdu vystartoval jako Usain Bolt v časech své největší slávy. Nakonec proto se má reakce opozdila, abych ji nepsal v afektu. Už nemusím, nejsem aktuálně v žádné politicky významné funkci. Prozradím Vám, proč se tentokrát opravdu škaredě mýlíte. Já jsem totiž záměrně užil "VAŠE" hnutí ANO. Ano, ANO bez Vás v čele postupně, a řekl bych, že dost svižným tempem, buď ztratí bez tlaku KSČM schopnost formulovat levicovou politiku a upadne v zapomnění. V lepším případě po Vašem odchodu z čela bude krátce vzato na milost jinými politickými subjekty, coby jakýsi koaliční přívěsek, ovšem již se zásadně pozměněným programem. Nelichotím Vám, jen konstatuji.

KSČM nikdy nebyla a není jen o Grebeníčkovi, Filipovi či Konečné - čili o svých předsedech, ale o skutečném alternativním společenském a sociálním programu. To, že jsme nyní neuspěli, na právě řečeném nic nemění. Jinak řečeno - v případě Vašeho hnutí lidé nevolí ANO, ale Babiše. V případě naší strany lidé nevolili Filipa (teď Konečnou), ale KSČM a její dlouhodobý program opravdové systémové změny. Možná, že jsme tu změnu plánovali na příliš mnoho kroků, ale to se ještě uvidí. Řečeno závěrem slovy oblíbeného baviče Milana Pitkina - a vo.. vo.. votom to je...

Nicméně, tak či tak Vám přeji vše dobré, hlavně pevné zdraví.

Autor: 
Vojtěch FILIP
Zdroj: 
fb